MALESIALAISET BATAATTI MUNKIT

on

Vuonna 2004 olin kansainvälisen liiketalouden jatkokurssilla Malesiassa. Allergioitteni vuoksi elin monta viikkoa syöden vain sushia, munakokkelia ja vesimelonia. Kun tulin kotiin, en voinut pitkään aikaan maistaa edellä mainittuja. Olin suoraan sanoen ”kurkkuani myöten täynnä” vesimelonia ja munakokkelia.

Jos vain olisin tiennyt, että Kiina-korttelista saa luontaisesti gluteenittomia bataatti palleroita, niin olisin varmasti ollut vakiovieras niitä myyvällä kojulla. Löysin jonkin aikaa sitten reseptin sattumalta ja nyt kokeilin niitä ensimmäistä kertaa.

Alkuperäistä reseptiä olen hieman joutunut muuttamaan, sillä minulla ei ole gluteenin omaista riisijauhoa. En ollut niistä koskaan kuullutkaan! Nämähän jauhot ovat todella mielenkiintoisia. Olisiko se ratkaisu leivontaan ilman psylliumia.

Otin selvää ja löysin Wikipediasta vastauksen!

Glutinous riisi ei sisällä gluteenia vaan on nimitys riisille, joka keittäessä ja leipoessa muuttuu tahmeammaksi, eli tarttuu yhteen. Näin jauhot muodostavat joustavan ja kimmoisan taikinan, joka on maultaan mieto. Ne eivät peitä allensa muita makuja ja mausteita. Jauhoja käytetään mm. Kiinalaisissa leivontatuotteissa. Tuotteet leivonnan loppuvaiheessa höyrystetään, keitetään tai uppopaistetaan.

bataattip6

Tästä päättelin tarvitsevani jotain mikä tartuttaa taikinan yhteen ja lisäsin taikinaan psylliumia. Tähän hätään en lähde jauhoja metsästämään vaan kysynkin onko kukaan lukijoistani löytänyt näitä jauhoja Suomesta? Löysin jauhot Amazonista ja jos niitä ei löydy Suomesta, niin pitänee tilata koe-erä netistä. Lisäys aikaisempaan tekstiini: Sainkin vastauksen Viljaton, Gluteeniton ja Vegaani sivustolta. Näitä jauhoja voi käyttää myös Japanilaisen makean Mochin tekoon.

Tässä miten makeat Malesialaiset bataattipallerot syntyivät:

Resepti on:

 • Luontaisesti gluteeniton
 • Maidoton
 • Munaton
 • Vegaani

bataatti9

Taikinaan tarvitaan:

 • 450 grammaa kuorittua ja kuutioiksi pilkottua bataattia, noin 2 keskikokoista
 • 2 d glutinous tarttuvia riisijauhoja, tai 2 dl maissijauhoja, tai 2 dl riisijauhoja
 • 2 rkl psylliumia. Jos käytät glutinous tarttuvia riisijauhoja, niin silloin voit jättää psylliumin pois
 • 3/4 dl ruokosokeria
 • 1 tl leivinjauhoja
 • Ripaus suolaa
 • Öljyä paistamiseen
 1. Kuori ja kuutioi bataatit. Kuutioi ja kaada uunipellille bataatti ja noin 1 dl vettä. Paista noin 1 tunti 200 asteessa tai laita höyrykattilaan ja höyrytä noin 10-15 minuuttia kunnes pehmeää. Siirrä isoon kulhoon ja muusaa pehmeäksi soseeksi.
 2. Lisää psylliumi ja sekoita hyvin.
 3. Lisää jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola. Sekoita jälleen hyvin. Taikinan pitäisi olla pehmeää, mutta ei tarttuvaa.
 4. Pyöritä taikinasta noin 2.5 cm kokoisia palloja. Aseta pallot leivinpaperille odottamaan.
 5. Kaada keskikokoiseen kattilaan pohjalle noin 3 cm öljyä. Käytin auringonkukkaöljyä. Uskosin, että sekä rypsi että kookosöljy sopii tähän tarkoitukseen loistavasti.
 6. Lisää bataatti pallerot varovasti kuumaan öljyyn.
 7. Paista noin 3-4 minuuttia kunnes kullankeltaisia. Pyörittele palleroita kevyesti, että ne eivät tartu pohjaan. Pallerot nousevat pintaan ja kelluvat hyvin, kun ovat valmiita.
 8. Sokeroi lämpimänä ja tarjoile heti.

Ihan tuoreeltaan nämä ovat rapeita. Söin näitä vielä kolmen tunnin jälkeen paistamisesta ja sokeri oli pehmittänyt rapean kuoren pehmeäksi. Niitä pystyi edelleen syömään, mutta pidin rapeasta munkkimaisesta kuoresta enemmän.

Tässä kuvasarja siitä miten pallerot valmistuivat. Nämä olivat erittäin helppoja tehdä.

bataattip1

bataattip2

bataattip3

bataattip4

bataattip5

bataattip6

bataattip7

bataattip8

Syötyäni näitä viisi kappaletta tulin siihen tulokseen, että sopivat mainiosti Vappumunkeiksi. Bataatti maistuu läpi, joten jos tykkää bataatin mausta, niin kannattaa kokeilla. Tulen leipomaan näitä useasti, sillä taviksetkin tykkäsivät niistä!

On aina ihana löytää resepti, joka on valmiiksi luontaisesti gluteeniton. Lisäksi plussaa saa se, että sopii kananmuna- ja maito-allergisille sekä vegaaniin ruokavalioon.

 

 

 

 

5 Comments Lisää omasi

 1. Jutta sanoo:

  Hei, glutinous riisiä myydään ainakin aasialaisissa kaupoissa. Mutta onko siis erikseen myös tuollainen jauho?

  Tykkää

  1. Helena Kemppainen sanoo:

   Joo sitä on olemassa, mutta en ole vielä lähtenyt etsimään sitä Suomesta. Sitä luultavimmin löytyy juuri aasialaisista kaupoista. Amzonista löytyy täältä https://www.amazon.com/GLUTINOUS-RICE-FLOUR-1x16OZ-ERAWAN/dp/B005WG1VRI
   Tämä on erittäin mielenkiintoinen jauho ajatellen juuri luontaisesti gluteenitonta leivontaa. Kiitos kysymyksestäsi, on ihana kun otit yhteyttä. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Tykkää

  2. Helena sanoo:

   Hei Jutta,

   olenkohan muistanut vastata tähän kysymykseesi. Jos en, niin tätä jauhoa on mahdollista tilata mm. netistä ja hakusanalla glutinous rice flour löytyy useita paikkoja. Sitä saattaisi löytyä myös Helsingistä jostain etnisestä kaupasta.

   Tykkää

 2. Voisiko sitä valmistaa itse jauhamalla ihan puuroriisiä tai arboriotyyppistä riisiä jauhoiksi esim. tehosekoittimella?

  Tykkää

  1. Helena sanoo:

   Sitä voisi kokeilla, mielenkiintoinen huomio. Jos kokeilet, kerro miten onnistui.

   Tykkää

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s