USEIN KYSYTTYÄ – Millä korvata kotimaiset viljat, kananmuna, maito – Miten muuttaa reseptiä??? – Vinkkejä ruokarajoitteisille.

Vastaan päivittäin kysymyksiin, jotka liittyvät kehittämiini resepteihin tai muuten erikoisruokavalioihin. Päätin ruveta keräämään niitä tänne.

Voiko reseptin jauhot vaihtaa toisiin?

Mikäli vaihtaa jauhot toisiin, on mietittävä miten se vaikuttaa muiden raaka-aineiden käyttäytymiseen. Usein ongelma syntyy siitä, että eri jauhot imevät itseensä eri määrän nestettä. Esimerkiksi kookosjauhot imevät kaksinkertaisen määrän nestettä, kuin vehnäjauhot. Eli jos haluat vaihtaa reseptin jauhot toisiin on varauduttava siihen, että joutuu tekemään muutaman koeleivonnaisen. Eri jauhot myös maistuvat erilaisilta. Toiset voimakkaammin kuin toiset.

Mitä jauhoja mihinkin? artikkelista saat lisää vinkkejä.

Voiko reseptin kananmunat jättää pois tai korvata jollakin?

Tämä riippuu tietenkin siitä mikä leivonnainen on kysymyksessä. Joistain on erittäin helppo jättää kananmunat pois. Esimerkkinä piirakkapohjat. Täytekakkupohja onkin hieman vaikeampaa, mutta tämän esimerkkikakun leivottuani olin hämmästynyt, kuinka se onnistui ilman kananmunia ja maitoa täysin luontaisesti gluteenittomana. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos reseptissä on 1-2 kananmunaa voi hyvin käyttää kananmunankorvikkeita, mutta jos määrä on suurempi on mietittävä muita keinoja.

Millä korvata kananmunat? artikkelista saat lisää vinkkejä.

Voiko reseptin maidon korvata?

Maito on oikeastaan erittäin helppo korvata jollain muulla nesteellä. Monesti kakusta tulee peräti paljon maukkaampi, kun maidon korvaa esim. jollain mehulla.

Millä korvaan lehmänmaidon leivonnassa? artikkelista saat lisää vinkkejä.

Voinko korvata valkoisen sokerin jollakin muulla makeuttajalla?

Kyllä voi ja vieläpä erittäin helposti. Olen huomannut, että jälleen leivonnaisesta saattaa tulla peräti huomattavasti pehmeämpi, kuohkeampi tai terveellisempi tekemällä vaihdoksen.

Millä korvaan valkoisen sokerin? artikkelista saat lisää vinkkejä.

Onko tärkkelys tärkeä osa jauhoseosta ja voiko sen jättää pois tai korvata jollain toisella jauholla?

Tärkkelykset tuovat taikinaan ilmavuutta, rapeutta ja sitovat taikinaa yhteen. Niillä on tärkeä rooli onnistuneeseen tulokseen. Suosittelenkin, että opettelet sekoittamaan eri tärkkelyksiä sopivan määrän omiin jauhoseoksiisi. Mikäli reseptissä on jokin tärkkelys, niin pyri käyttämään samaa tärkkelystä, sillä tarvitset eri määrän eri tärkkelyksiä. Mutta tokihan leivonnaisen voi tehdä ilman tärkkelystäkin. Silloin lopputulos on usein vain tiiviimpi.

TÄRKKELYSTEN MERKITYS JA EROJA GLUTEENITTOMASSA LEIVONNASSA

Olen saanut diagnoosin uusiin allergioihin vuonna 2017 ja opettelen mm. maissitonta elämää. On yllättävää missä kaikkialla sitä käytetään. Lukijoideni joukossa on useita maissille allergisia, joten lisäsin tämän linkin tänne usein kysyttyihin.

TIESITKÖ MISSÄ KAIKESSA VOI OLLA MAISSIA TAI MAISSIJOHDANNAISIA?

TIESITKÖ MISSÄ KAIKESSA VOI OLLA VEHNÄÄ TAI VEHNÄJOHDANNAISIA?