VEGAANIT ja GLUTEENITTOMAT VOHVELIT

on

Hei Ruokarajoitteiset,

nyt täytyy todeta, että huh, huh! Miten voi niin yksinkertainen asia, kuin vohvelit tuottaa näin paljon haastetta. Olen joitain taikinoita tehnyt 3-9 kertaa ennen onnistumista, mutta tämän reseptin aikaansaamiseen tein ainakin 12 eri taikinaa.

Mikä tuotti tämän reseptin kohdalla vaikeuden? Lähdin soveltamaan samaa ajatusta, kuin yleensä gluteenittomassa leivonnassa, taikinan tulisi olla hieman löysempää, kuin vehnäjauhoilla leivottaessa. Toki olen todennut muidenkin reseptien kohdalla, että näin ei aina ole, mutta usein tämä on lähtökohta.

Ehkä taikinan numero neljä tai viisi kohdalla aloin jo miettiä, että nyt on vika vohveliraudassa, sillä joka ikinen vohveli siihen menessä joko tarttui sekä repesi, tai niistä tuli liian raskaita eikä rapeita.

Välillä kokeilin normaalit gluteenittomat vohvelit ja tein sen vuoksi taikinan durrajauhoseoksella, kananmunilla, voilla ja maidolla. Eivät tarttuneet vohvelirautaan, joten jotain oli pielessä tämän vegaanin taikinan kohdalla.

Kokeilin sitkokiisselillä ja ilman. Kokeilin lisätä durrajauhoja durrajauhoseokseen eikä siitä ollut apua, tuli liian kuivia ja kovia vohveleita. Aloin miettiä, että olenko menettänyt taitoni kesän aikana, kun näin yksinkertainen on näin vaikeaa.

Katsoin YouTube videoita ja nettiohjeita gluteenittomiin sekä tavallisiin vohveleihin ja niissä painotettiin sitä, että taikinassa ei saa olla liian vähän, eikä liian paljon rasvaa. Pesin vohveliraudan hellästi, jotta pintaan ei tarttuisi, ei vaikutusta. Kaikissa löytämissäni resepteissä vohvelitaikian pystyi kaatamaan, eli valuttamaan raudalle.

Käytän usein oppimaani TRIZ-menetelmää ongelmanratkaisussa ja nyt se oli otettava käyttöön. Täytyi ajatella päinvastoin, kuin perinteinen vohvelitaikina. Oikeastaan ei yrittää imitoida sitä ollenkaan vaan mitäs jos kokeilisin tehdä pullataikinan koostumuksen ja paksuntaisin taikinaa reilusti.

Tein taikinan, joka oli löysähkö pullataikina ja voila, ne eivät repeytyneet eivätkä tarttuneet rautaan! Lopputulos oli kuitenkin liian kova ja raskas, mutta olin oikeilla jäljillä. Nyt tarvitsisi enää lisätä nesteen määrää sekä säätää maut kohdilleen ja saisin kuin saisinkin tämän mission suoritettua. Tässä kuva millainen lopullinen taikinan koostumus oli, kun lusikoin sen vohveliraudalle:

Aherrukseni lopputuloksena saanen esitellä päältä rapeat, kevyet sekä maistuvat vohvelit . Nämä paistaessa eivät tarttuneet vohvelirautaan, mutta niitä oli kevyesti autettava irti ja avattava rauta todella varovasti. Yksi asia, jonka tässä proessissa opin oli, että kannattaa antaa vohveleiden paistua ainakin 3-5 minuuttia, jotta se on varmasti läpi paistununeet. Muuten helposti repeävät kahtia.

Nyt on tämä haaste saatu finaaliin ja huojentuneena pääsen tähän naputtelemaan reseptin. Toivottavasti sinulla nämä irtoavat raudasta hyvin. Oma rautani on halvin, mitä marketista löyti ja saattaa olla yksi syy, että vohvelit pitää avittaa raudasta irti.

Haluaisin kuulla sinun kokemukset gluteenittomista ja vegaaneista vohveleista tai yleensäkin gluteenittomasta ja vegaanista leivonnasta, joten naputtelehan minulle kommenttia. Toinen mitä nyt toivon on uusi vohvelirauta, jotta näen, onko sillä merkitystä näiden onnistumisessa. Ehkä energian laki se minulle toimittaa.

Lämpimin terveisin,

Helena

VEGAANIT ja GLUTEENITTOMAT VOHVELIT

Resepti: Helena Kemppainen

Taikinasta tulee kolme vohvelia

RAAKA-AINEET ja VALMISTUSOHJE:

  • 50 g Sunnuntain maidotonta margariinia
  • 1 dl kiehuvaa vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0.5 dl kylmää vettä
  • 1.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta Durrajauhoseosta
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  1. Mittaa margariini ja kiehuva vesi kulhoon ja sekoita kunnes margariini on sulanut veteen.
  2. Lisää sokeri ja vaniljasokeri, sekä sekoita.
  3. Lisää kylmä vesi ja sekoita.
  4. Mittaa leivinjauhe durrajauhoseokseen erillisessä kulhossa ja sekoita.
  5. Lisää jauhoseos märkiin aineisiin ja sekoita voimakkaati.
  6. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia ja sekoita jälleen hyvin.
  7. Laita vohvelirauta kuumenemaan ja kun se on kuuma voitele kevyesti margariinilla tai öljyllä.
  8. Nosta lusikalla taikinaa raudalle ja paista noin 4-5 minuuttia.
  9. Avaa rauta varovasti ja mikäli tuntuu tarttuvan auta puulastalla, jotta saat vohvelin irti kokonaisena.
  10. Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.

Lisäys juttuun 6.7.23 – Sain kysymyksen RuokaRajoitteiset Face-ryhmässämme voiko margariinin vaihtaa toiseen öljyyn esim. oliivi ja tein kokeilun. Vohveli tarttui molemmilta puolilta tiukasti vohvelirautaan ja sisus oli mielestäni hieman raakaa, vaikka oli paistunut 5 minuuttia. Jälleen tuli todistettua, että vaihtamalla yhden raaka-aineen toiseen voi lopputulos olla erilainen. Paistoin jämätaikinasta vielä lettuja oliiviöljyllä ja sama tilanne, meinasivat tarttua valurautapannuun ja keskeltä jäi löysäksi ja maku ei ollut enää kovin hyvä.

Kuvia leivontaprosessista:

Gluteeniton sekä vegaaninen leivonta ei ole helppoa, joten nostan todellakin hattua esimerkiksi Kristiina Räihälle, jonka blogissa Erikoisen Hyvää kaikki reseptit ovat gluteenittomia ja vegaaneja. Kannattaa tutustua hänen blogiinsa, jos sellaisia etsii.

Tässä kuva testiryhmästä, jotka innokkaana ottivat vastaan jokaisen suupalan:

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.