DURRAJAUHOSEOKSESTA RAHKAPULLAT

on

Rahkapullat ovat oma suosikkipullani ja nyt kun on saatavilla durrajauhoja sekä durrajauhoseosta en tietenkään malttanut olla kokeilematta miten durrajauhoseos taipuu rahkapullaan. Kyllähän se onnistui.

Uusi gluteeniton sitkopullamenetelmä

Tällä kertaa käytin hieman eri menetelmää kuin ennen. Käytin kuumaa vettä osaan taikinaa ja sain sillä sekä pehmeyttä, että joustavuutta taikinaan. Tätä menetelmää aion jatkossa kokeilla enemmän, sillä tuntuu olevan vaihtoehto sitkokiisselille.

Durrajauhoseoksella leivottu rahkapullan rakenne sisältäpäin.

Virtasalmen Viljatuotteen kanssa yhteistyössä syntynyt durrajauhoseos on ollut tämän viikon suuri innostukseni kohde sekä se, että heiltä saa nyt täysjyvädurrajauhoja. Molemmat jauhot ovat minulla arvaten aktiivisessa käytössä – uuni sekä pannut hehkuvat kuumuuttaan.

Lupasin edellisessä artikkelissani päivittää blogiini uusia reseptejä, jotka on tehty sekä durrajauhoseoksesta, että durrajauhoista. Ensimmäisenä tein päivityksen täytekkakkupohjasta ja nyt on vuorossa rahkapulla. Taikina on vegaani eli maidoton ja kananmunaton, joten tätä reseptiä soveltamalla voit tehdä myös muita kuin rahkapullia.

Muistat ehkä, että gluteentittomaan pullaan teen yleensä sitkokiisselin, johon lisään muut aineet tai lisään sitkokiisselin muihin aineisiin, riippuen reseptistä. Tämä luo gluteenittomaan hiivaleivonnaiseen gluteeninomaista sitkoa psylliumin ja ksantaanin lisäksi.

Tässä reseptissä tein sitkotaikinan ja sain sillä hyvät leivontaominaisuudet sekä rakenteen. Suosittelen sinua kokeilemaan tätä menetelmää vaikkapa pizzapohiin. Tein sellaisen eilen ja sehän oli rapea ja hyvä. Siitäkin reseptiä on tulossa lähiaikoina.

Mutta taikaisin pullan lumoihin, tässäpä resepti:

RAHKAPULLA DURRAJAUHOSEOKSELLA

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-Aineet sitkotaikinaan:

 • 3 dl Virtasalmen Viljatuotteen Durrajauhoseosta
 • 1 tl suolaa
 • 1.5 dl sokeria
 • 3 dl kuumaa vettä

Raaka-aineet varsinaiseen taikinaan, joka yhdistetään sitkotaikinan kanssa:

 • noin 20 g tuorehiivaa tai 11 g kuivahiivaa
 • noin 2.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Durrajauhoseosta
 • kardemummaa tai muuta haluamaasi maustetta
 • 50 g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia tai voita

Rahkapäällisen raaka-aineet:

 • Noin 3 dl rahkaa
 • 1 kananmuna
 • 0.5 dl sokeria
 • 0.5 – 1 dl rusinoita
 • vaniljasokeria oman maun mukaan

Pullien koristeluun tarvitset raesokeria noin 0.5 dl.

Sitkotaikinan valmistusohje:

 1. Mittaa jauhoseos, suola ja sokeri kulhoon.
 2. Kaada päälle kuuma vesi ja sekoita nopeasti ja voimakkaasti, jotta taikina ei jämähdä paakkuihin. Tee tämä esim. puukauhalla, jotta et polta käsiäsi.
 3. Kun taikina kestää koskettaa käsin, ala vaivata sitä niin kauan, että saat tasaisen taikinan ilman mitään paakkuja. Voit litistellä ja lätistellä taikinaa! Mitä enemmän vaivaat, sitä tasaisempi lopputulos. Jos tunnet käsissäsi paakkuja, litistä ne ja sulautuvat muuhun taikinaan.
 4. Anna jäähtyä noin 39 – 40 C asteeseen.

Taikinan valmistusohje:

 1. Sekoita erillisessä kulhossa kuivahiiva ja jauhot keskenään. Mikäli käytät tuorehiivaa jätä se jauhoseoksesta pois ja yhdistä sitkotaikinaan kun se on jäähtynyt käden lämpöön.
 2. Yhdistä sitkotaikina ja kuivat raaka-aineet noin puoli desilitraa kerrallaan, kunnes saat pehmeän ja tasaisen pullataikinan. Huolehdi, että kuivahiiva on kokonaan liuennut taikinaan. Tämä vaivaaminen on mukavaa, sillä se muistuttaa hyvin paljon perinteisen vehnätaikinan tekoa. Jos olet käyttänyt tuorehiivaa, niin tämä vaihe kestää hieman vähemmän. Et pysty ylivaivaamaan taikinaa, joten anna mennä vaan ja nauti vaivaamisesta.
 3. Lisää taikinaan huoneenlämpöinen voi tai margariini ja jatka vaivaamista. Lopullisen taikinan kuluu olla pehmyttä, hieman kosteamman tuntuista, kuin perinteinen vehnäpullataikina. Jos taikinasi tuntuu liian kovalta, lisää siihen hieman nestettä taikka rasvaa.
 4. Muotoile taikinasta mieleisesi kokoisia pyöreitä palloja ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
 5. Paina pallojen keskelle juomalasilla aukko rahkaseosta varten.
 6. Laita pullien päälle muovikelmu sekä kevyt liina ja anna kohota lämpimässä huoneessa noin yksi tunti.
 7. Kun pullat ovat kohonneet, niin voitele ne joko kananmunalla tai mikäli teet vegaaneja pullia voitele ne esimerkiksi persikkasoseella, jolloin saat kauniin paistopinnan.
 8. Ripottele voidellun pullan reunoille raesokeria.

Rahkapäällisen valmistusohje:

 1. Sekoita kaikki aineet hyvin keskenään

Pullien paisto:

Kun pullat ovat kohonneet, voidellut ja sokeroidut sekä rahkaseos aseteltu pullien keskelle paista ne noin 200 C asteen uunissa 17-20 minuuttia, tai kunnes ovat reunoilta kauniisti paistuneet ja pohjakin on myös hyvin paistunut.

Anna hieman jäähtyä ja nauti sellaisenaan. Mikäli haluat säilyttää pullien pehmeyden pakasta ne jäähtymisen jälkeen heti ja voit uudelleen lämmittää niitä mikrossa ennen tarjoilua.

Kuvia matkan varrelta:

One Comment Lisää omasi

 1. Ninni sanoo:

  Tein täydellisen pitsapohjan durrajauhoista, ihan omasta päästä. Sekaan laitoin lidlin muussijauheesta tehtyä pottumuussia pari dl. Lopputulos oli rapea, mutta pehmeä. Kun pitsaa ensin paistoi n. 15 min uunin alalämmössä ja sitten tasalämmöllä loput 15 min. Oon siitä harvinainen luonnonoikku, etten koskaan oikeestaan mittaa mitään tarkasti 🤭 joko onnistuu tai ei onnistu, yleensä onnistuu. a

  Liked by 1 henkilö

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s