NAKU SYDÄNKAKKU

on

Näin ystävänpäivän kynnyksellä sisimpäni on myllerryksen kahlitsema, sillä haluaisin mielelläni leipoa ja tuottaa reseptejä, jotka ovat mahdollisimman monelle sopivia.

Nyt tekee mieli kakkua, jossa on kananmunia ja voita. Sydämeni itkee sinulle, jos olet maito ja/tai kananmuna-rajoitteinen. Sinulle, jolta on poissa ruokavaliosta kotimaiset viljat (vehnä, ohra, ruis ja kaura), maissi, soija ja pähkinät on tämä kakku varteenotettava, mikäli kaipaat jotain erikoista herkkua.

Voit korvata kananmunan esimerkiksi cian ciemenillä ja voin maidottomalla margariinilla. Voikreemin voi korvata kookoskreemillä. Rakenne ja maku hieman vaihtuu, mutta näin on aina, kun lähtee korvaamaan jotain raaka-ainetta toiseen.

Tämän reseptin ja kakun tekemiseen käytin 10 tuntia. Huomaat työvaiheista, että niitä on monta ja ennen tarjoamista kakun pitää myös vetäytyä yön yli, jotta maut pääsevät läpi eri kerrosten ja pohjasta tulee muheva.

Söimme kakkua jo tänään 13.2. yhdessä mieheni, lastemme ja lastenlasten kanssa. Yksi poikalapsista, jolla ei ole mitään ruokarajoitteita, halusi kakkua lisää ja näin mummu oli vakuuttunut, että resepti kelpaa tänne jaettavaksi.

NAKED SYDÄNKAKKU

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-aineet:

 • 4 dl Helenan vaaleita jauhoja
 • 3 dl intiaanisokeria
 • 3 tl leivinjauhetta
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1 tl kanelia
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 2 rkl kaakaojauhetta
 • 2 esikeitettyä punajuurta hienoksi raastettuna
 • 160 g voita tai maidotonta margariinia
 • 3 kananmunaa
 • 2 rkl sitruunamehutiivistettä
 • 0.5 dl vettä mikäli taikina tuntuu liian paksulta

Kakun kostuttamiseen tarvitset 0.5 dl rommia, 2 tl Nescafen Espressokahvijauhetta sekä 3 dl maitoa sekoitettuna keskenään. Täytteeseen 2 dl kermaa, 2 tl vaniljasokeria ja 0.5 dl smetanaa vatkattuna vaahdoksi. Lisäksi kakkukerrosten väliin kaksi mandariinia ja 8 taatelia pilkottuna pieniksi paloiksi.

Kuvia kakun leipomisen eri vaiheista:

Perus raaka-aineiksi valitsin punajuuria, kananmunia ja voita. Sillä aikaa kun voi ja kananmunat lämpisivät huoneen lämpöön, fiilistelin kamerani kanssa ja huutelin jo Instassa, että kakkua ollaan tekemässä ja ahdistaa.
Paistomuotiksi on sopiva silikoninen Ikean vuoka. Kannattaa voidella vuoka voilla, näin kakkupohja ei varmasti tartu kiinni reunoihin eikä pohjaan. Vuoan ohjeissa on, että vain ensimmäisellä käyttökerralla tarvitsee voidella, mutta minä teen tämän aina. Varmaankin vanhasta tottumuksesta.
Sekoita kuivat ainet keskenään.
Vaahdota voi ja sokeri. Koska olen valkoien sokerittomalla jälleen kerran, valitsin makeutusaineeksi intiaanisokerin. Onhan sekin sokeria, mutta ainakin oma mielikuva on sellainen, että on parempaa, kuin valkaistu taloussokeri. Tiedä häntä, joku muu on tässä varmasti viisaampi.
Inkkarisokeri ei liukene voihin ihan kokonaan ja pieniä sokerihippuja jää vaahtoon. Tämä ei haittaa, sillä paistaessa ne kyllä sulavat.
Lisää sitruunanmehu. Tiivistetty sitruunamehu taittaa ja häivyttää soodan makua. Se antaa myös potkua sille paiston aikana, jotta kakku kohoaa paremmin.
Taikina on aika paksua ja se kaavitaan paistovuokaan sekä tasoitetaan pinnalta.
Kakkua paistetaan noin 45 minuuttia 175 C asteen uunissa keskitasolla. Älä anna kakun paistua liikaa, jotta se ei kuivu. Kokeille tikulla onko kakku kypsä ja jos taikinaa ei jää tikkuun, niin se on valmis.
Lisää vaahtoa kakun reunoille sekä päälle ja tasoita. Jätä keskustan sydän ilman vaahtoa. Anna kakun vetäytyä kymässä yön yli ja koristele vasta seuraavana päivänä.
Tarjosin kakkua mustikoiden, vadelmien ja kermavaahdon kera. Marjat tuovat kivaa kirpeyttä tähän kokonaisuuteen.

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s