MITKÄ OVAT KASSAVAJAUHON JA TAPIOKATÄRKKELYKSEN EROT LEIVONNASSA?

on

Tällä viikolla olen saanut kysymyksen ovatko kassavajauho (eng. cassava flour) ja tapiokatärkkelys (eng. tapioca starch) sama asia, joten tässä lyhyt esittely molemmista.

KASSAVAJAUHO tehdään kokonaisesta kassavajuurikkaasta kuorimalla, kuivattamalla sekä jauhamalla. Se on gluteenitonta jauhoa ja sopii keliaakikon sekä vehnäallergisen ruokavalioon.

Voinko vaihtaa vehnäjauhot kassavajauhoon? Voit ja et voi. Riippuu täysin leivonnaisesta ja kassavajauhosta.

Voit käyttää kassavajauhoa korvaamaan vehnäjauhot sellaisissa leivonnaisissa, joissa on jokin lisäsidosaine kuten kananmunat, psyllium tai ksantaani. Esimerkkinä pikkuleivät, tortillat, letut, keskit, muffinit ja rasvaiset kuivakakut. Korvattavuus on noin 3/4 dl kassavajauhoa versus 1 dl vehnäjauhoa. Ilman kananmunia onnistuu mm. pasta, jossa sidosaineena voit käyttää pellavajauhetta.

Vaativampaa on saada onnistumaan hiivalla nostettavat leivonnaiset kuten pulla ja kohotetut leivät. Näiden tekomenetelmät sekä apuaineet on valittava huolella. Kannattaa käyttää psylliumia, ksantaania sekä kananmunia. Kassavajauho on raskasta jauhoa, joten sekoita se jonkin muun kevyemmän jauhon kanssa, jotta lopputulos on kuohkeampi.

MISTÄ VOIN OSTAA KASSAVAJAUHOA?

Kassavajauhoa saa Suomesta AfroAsian etnisistä kaupoista. Hinta on kilon pussille alle 5 euroa.

Voit myös tilata jauhoja netistä nimellä Otto’s Natural Cassava Flour. Suomen maahantuoja on Yum foods. Kilohinta tulee huomattavasti kalliimmaksi tälle jauholle. Otto’s Natural Cassavajauho näyttää olevan käytössä todella laajasti eri kansainvälisissä blogeissa.

TAPIOKATÄRKKELYS on tehty mekaanisella prosessilla kassavajuurekkaan tärkkelyksestä. Se on gluteenitonta erittäin hienojakoista jauhoa. Kun sitä lisää jauhoseokseen tulee leivonnaisesta kevyt ja ilmava.

Koska se on puhdasta tärkkelystä, niin se myös antaa leivonnaiselle paiston aikana kiinteyttä ja sitoo muita aineita yhteen. Jauho sopii keliaakikon sekä vehnäallergisen ruokavalioon.

Pelkällä tapiokatärkkelyksellä leivonnaiset onnistuvat vain mikäli seos sisältää runsaasti mm. kananmunaa. Aivan samoin, kuin jos käyttäisit perunatärkkelystä. Ainoana erona on, että tapiokatärkkelystä tarvitset vähemmän, kuin perunatärkkelystä.

Linkkaan tähän artikkelini TÄRKKELYSTEN MERKITYS JA EROJA LEIVONNASSA, jotta saat lisää tietoa miten eri tärkkelykset eroavat toisistaan.

MISTÄ VOIN OSTAA TAPIOKATÄRKKELYSTÄ?

Suomessa hyvin varustellut kaupat myyvät mm. Vuohelan Herkun tapiokatärkkelystä. Tapiokatärkkelystä löytyy myös AfroAsian etnisistä kaupoista ja nimi on usein cassava flour starch.

Voinko vaihtaa keskenään kassavajauhot ja tapiokatärkkelyksen?

Mielestäni niitä ei voi vaihtaa keskenään, sillä leivontaominaisuudet ovat huomattavan erilaiset. Vertailukohteena en vaihtaisi maissijauhoja ja maissitärkkelystä keskenään. Tai en myöskään vaihtaisi vehnäjauhoja ja perunatärkkelystä tehdessäni pullaa.

Vinkki! Jos et tiedä kumpaa sinulla on tärkkelystä vai jauhoa, niin tee seuraava testi. Laita kulhoon 1 dl vettä ja 2 rkl jauhoa. Tärkkelys ei liukene veteen, vaan hetken kuluttua vajoaa kulhon pohjalle. Jauhot sen sijaan alkavat turvota ja muodostaa kiinteää taikinaa.

Samasta syystä, kun leivot tärkkelyksillä pitää sekoitettu seos laittaa paistumaan mahdollisimman pian, jotta tärkkelys ei ennen paistamista ole vajonnut leivontakulhon pohjalle ja muodosta epätasaista leivonnaista.

Onko kassava sama kuin yucca?

Cassavasta näkee käytettävän nimikettä yuca, mutta ne eivät ole sama kasvi. Tämän linkin kautta pääset sivustolle, josta huomaat, että kassavalla on todella monta nimeä riippuen siitä mitä valmistetaan. 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s