Helena vastaa päivittäin kysymyksiin, jotka liittyvät hänen kehittämin resepteihin tai muuten erikoisruokavalioihin. Näistä vastauksista voi löytyä myös sinulle jotain arvokasta. Voit myös jättää minulle viestiä, niin lisään kysymyksesi ja vastauksen tänne blogiini.
Voiko reseptin jauhot vaihtaa toisiin?
Mikäli vaihtaa jauhot toisiin, on mietittävä miten se vaikuttaa muiden raaka-aineiden käyttäytymiseen. Usein ongelma syntyy siitä, että eri jauhot imevät itseensä eri määrän nestettä. Esimerkiksi kookosjauhot imevät kaksinkertaisen määrän nestettä, kuin vehnäjauhot. Eli jos haluat vaihtaa reseptin jauhot toisiin on varauduttava siihen, että joutuu tekemään muutaman koeleivonnaisen. Eri jauhot myös maistuvat erilaisilta. Toiset voimakkaammin kuin toiset.
Mitä jauhoja mihinkin? artikkelista saat lisää vinkkejä.
Voiko reseptin kananmunat jättää pois tai korvata jollakin?
Tämä riippuu tietenkin siitä mikä leivonnainen on kysymyksessä. Joistain on erittäin helppo jättää kananmunat pois. Esimerkkinä piirakkapohjat. Täytekakkupohja onkin hieman vaikeampaa, mutta tämän esimerkkikakun leivottuani olin hämmästynyt, kuinka se onnistui ilman kananmunia ja maitoa täysin luontaisesti gluteenittomana. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos reseptissä on 1-2 kananmunaa voi hyvin käyttää kananmunankorvikkeita, mutta jos määrä on suurempi on mietittävä muita keinoja.
Millä korvata kananmunat? artikkelista saat lisää vinkkejä.
Voiko reseptin maidon korvata?
Maito on oikeastaan erittäin helppo korvata jollain muulla nesteellä. Monesti kakusta tulee peräti paljon maukkaampi, kun maidon korvaa esim. jollain mehulla.
Millä korvaan lehmänmaidon leivonnassa? artikkelista saat lisää vinkkejä.
Voinko korvata valkoisen sokerin jollakin muulla makeuttajalla?
Kyllä voi ja vieläpä erittäin helposti. Olen huomannut, että jälleen leivonnaisesta saattaa tulla peräti huomattavasti pehmeämpi, kuohkeampi tai terveellisempi tekemällä vaihdoksen.
Millä korvaan valkoisen sokerin? artikkelista saat lisää vinkkejä.
Onko tärkkelys tärkeä osa jauhoseosta ja voiko sen jättää pois tai korvata jollain toisella jauholla?
Tärkkelykset tuovat taikinaan ilmavuutta, rapeutta ja sitovat taikinaa yhteen. Niillä on tärkeä rooli onnistuneeseen tulokseen. Suosittelenkin, että opettelet sekoittamaan eri tärkkelyksiä sopivan määrän omiin jauhoseoksiisi. Mikäli reseptissä on jokin tärkkelys, niin pyri käyttämään samaa tärkkelystä, sillä tarvitset eri määrän eri tärkkelyksiä. Mutta tokihan leivonnaisen voi tehdä ilman tärkkelystäkin. Silloin lopputulos on usein vain tiiviimpi.
TÄRKKELYSTEN MERKITYS JA EROJA GLUTEENITTOMASSA LEIVONNASSA
Olen saanut diagnoosin uusiin allergioihin vuonna 2017 ja opettelen mm. maissitonta elämää. On yllättävää missä kaikkialla sitä käytetään. Lukijoideni joukossa on useita maissille allergisia, joten lisäsin tämän linkin tänne usein kysyttyihin.
TIESITKÖ MISSÄ KAIKESSA VOI OLLA MAISSIA TAI MAISSIJOHDANNAISIA?
Voiko gluteenitonta leipoa ilman ksantaania ja/tai psylliumia?
Toiset leivonnaiset tarvitsevat enemmän sitkoa, joten on mietittävä tarvitseeko saada aikaan sitkoa vai pärjääkö ilman. Esim. kakut ja muffinit eivät usein tarvitse ksantaania tai psylliumia, mutta pullan kohdalla tilanne on toinen.
Ksantaania arvostetaan leivonnassa ja elintarviketeollisuudessa sillä se auttaa öljyn ja veden sekottumisessa yhteen. Lisäksi se pitää raaka-aineita yhdessä. Olet saattanut huomata, että elintarviketeollisuus käyttää ksantaania mm. jäätelössä ja eri kastikkeissa. Gluteenittomassa leivonnassa se auttaa pitämään ilman leivonnaisen sisällä, tekee tuotteesta rapeamman ja lisäksi uunista otettaessa auttaa, että leivoksesta ei karkaa ilma ja se ei lösähdä kasaan.
Psyllium auttaa elastisuuden muodostumisessa sekä kosteuden pysymisessä leivonnaisessa paiston aikana.
PERINTEISTEN KAKKUJEN RESEPTEJÄ JA MITEN MUUNTAA NE GLUTEENITTOMIKSI
VOIKO GLUTEENITONTA LEIPOA ILMAN KSANTAANIA JA PSYLLIUMIA?
TIESITKÖ MISSÄ KAIKESSA VOI OLLA VEHNÄÄ TAI VEHNÄJOHDANNAISIA?