ALLERGINEN MATKALLA

Kun allergisena suunnittelet matkalle lähtöä on tästä muistilistasta apua:

LÄÄKKEET

 1. Tarkista, että adrenaliini-injektorisi on voimassa ja niitä on mukana vähintään kaksi, jos sinulla on anafylaksiavaara. Miten käytän adrenaliini-injektoria videon löydät täältä.
 2. Voit noutaa anafylaksia-rannekkeen täältä.
 3. Ota mukaan extra lääkkeitä siltä varalta, että et löydä sopivia lääkkeitä paikan päältä. Nenäsuihkeet, astmalääkkeet, antihistamiinit, kortisonit jne.
 4. Selvitä etukäteen millä nimellä lääkkeet ovat myynnissä paikan päällä ja mistä  niitä voi ostaa siellä missä liikut.
 5. Tee ja tulosta anafylaksiaan liittyvä kortti ja ohjeet siitä miten tulee toimia, jos sinulle ilmenee oireita.
 6. Tee ja tulosta allergiakortti siitä mikä sinulle aiheuttaa allergisen reaktion ja mitkä ruoka-aineet ovat sinulle turvallisia. Tee se kielellä, jota puhutaan matkan kohdemaassa. Mainitse mitä muuta kokin ja tarjoiluhenkilökunnan on otettava huomioon sinulle ruokaa tehdessä ja tarjoillessa. Sain RuokaRajoitteiset ryhmässämme Annelta erittäin hyvän esimerkin, miten he toimivat hänen lapsensa kohdalla ja siitä esimerkki kohdassa 7.
 7. Meillä reissussa tällainen lappu ollut mukana. WARNING!
  I have a severe allergy to EGGS! My food cannot contain eggs in any form. Even small amounts can trigger a serious and life-threatening reaction.
  It is very important that you use only new oil for frying, carefully read the labels of all ingredients used and that all utensils, cutting boards, pans, cutlery and surfaces are cleaned for the preparation of my meal.
  Please avoid Egg Whites, Egg Yolk, Dried Eggs, Powdered Eggs, Egg substitutes like ”Egg Beaters”. In Example, the foods that may contain Egg are Aioli, baked goods (Breads, cakes, rolls) Béarnaise Sauce, Breaded Foods, Custards, Casseroles, Eggnog, Hollandaise sauce, Fresh pasta, Mayonnaise, Meringue, Pudding, Quiche, Tartar sauce, salad dressings.
  Thanks for helping me eat safely!

MATKUSTAESSA

 1. Ota matkalle itsellesi turvalliset eväät siltä varalta, että esim. lentokoneesta, lentokentiltä, junasta ja laivasta ei löydy sinulle sopivaa syötävää.
 2. Ilmoita lentoyhtiölle etukäteen, että olet ottamassa koneeseen omia eväitä ja kysy voivatko he järjestää sinulle sopivaa syötävää. Kun sitten saat sitä varmista vielä henkilökunnalta, että olet saanut oikean annoksen. Jos yhtään epäilet, älä maista, jos sinulla on anafylaksiavaara tai vaikean allergisen reaktion vaara.
 3. Varmista, että matkakaverisi tietävät, että sinulla on vaikea allergia ja miten toimia hätätilanteen sattuessa.
 4. Jos seurueeseesi ei kuulu henkilöä, joka voi laittaa sinulle adrenaliini-injektorin, niin varmista, että lentokoneen henkilökunnalla on oikeus tehdä se.
 5. Ota mukaan sinulle sopivia kosteuspyyhkeitä, jotta voit pyyhkiä alustat, joilta syöt ruokaa ja joissa on vaara, että saat niistä allergeenejä.

RAVINTOLASSA

 1. Tutki etukäteen mitä ruokapaikkoja on matkasi varrella.
 2. Soita ravintolaan etukäteen onko siellä sinulle sopivaa ruokaa.
 3. Kun saavut paikalle varmista sekä kokin, että tarjoilijan kanssa, että ruoka on tehty juuri kuten pyysit ja siinä ei ole kontaminaatiota tapahtunut.
 4. Kerro paikalle päästyäsi, että olet hengenvaarallisesti allerginen tai mikä onkaan allergiasi taso. Näytän usein kädellä kansainvälisesti ymmärrettävän kurkku menee tukkoon liikkeen ja näyttelen siihen päälle, vielä tehosteeksi tukehtuvaa ja kuolevaa ihmistä. Tämä tuntuu hassulta, mutta kun olen tehnyt sen, minut otetaan todella vakavasti.
 5. Jos yhtään epäilet, että sinua ei ole ymmärretty, niin älä maista. Vaihda mieluummin paikkaa, kuin vaarannat henkesi.

HOTELLIT

 1. Pyri löytämään hotelli, jossa ollaan tietoisia allergioista. Esim. Suomessa on Oulussa hotelli S-ryhmän Arina, jossa on allergiahuoneita ja niissä pesuaineet hajuttomat.
 2. Tutki huone saavuttuasi, että se on sinulle sopiva ja pyydä vaihtamaan huone, jos huomaat jonkin epäkohdan. Esimerkkinä homeallerginen voi saada nopeasti reaktion. Olen esimerkkinä saanut Hong Kongissa huoneeseeni erikseen pyytäessä koneelisen ilmanparantajan, joka poistaa huoneesta mikrohiukkasia.
 3. Kerro myös aamupala tai muut ruokatoiveesi jo hotellia varatessa ja kun pääset paikanpäälle ja ruokailet hotellissa toimi aivan kuten ravintolassa. Kerro tarjoilijalle toiveesi ja varmista, että myös keittiössä ollaan niistä tietoisia. Älä maista, jos et ole varma turvallisuudestasi.
 4. Varmista, että huoneesta löytyy mikro ja vedenkeitin, jos tarvitset itsellesi tehdä lämmintä välipalaa.

VIERAILUT 

 1. Vieraillessa jonkun muun tahon luona varmista aina, että he ovat tietoisia allergioistasi ja miten toimia niiden suhteen. Miten toimia jos saat allergiareaktion.
 2. Varaa omat eväät varmuuden vuoksi ja kiitä aina isäntäväkeä, jos olet saanut itsellesi jotain syötävää.

Täällä lisää vinkkejä matkustaessasi maailmalla.

NOORA LUMPO – Arki herkässä kehossa matkailusarja

Noora Lumpo on pienestä tytöstä asti matkaillut ja hän on aloittanut uuden matkailuun liittyvän sarjan herkän näkökulmasta. Hänen matkailuaiheinen blogisarjansa alkaa tästä artikkelista Herkkis reissussa – uusi ”sarja” alkaa blogissa. Tai tutustu hänen 15 vinkkiä helpompaan lentomatkailuun artikkeliin. Suosittelen muutenkin tutustumaan hänen blogiinsa, sillä Nooralla on monta kivaa vinkkiä ja juttua siihen miten selvitä allergisen arjesta.

Muita vinkkejä matkailuun:

http://www.pirkanmaanallergia.fi/RuokailuKodinUlkopuolella.php

http://kidshealth.org/en/teens/travel-allergies.html

http://www.allergygirleats.com/category/travelling-with-allergies/

MALAGA