TIETOA VIRTASALMEN VILJATUOTTEEN GLUTEENINTTOMASTA DURRAJAUHOSEOKSESTA

on

Rakkaat RuokaRajoitteiset,

oikeastaan niin kauan kun olen ylläpitänyt RuokaRajoitteiset Face ryhmäämme ja tehnyt reseptejä teidän ja omaksi ilokseni on mielissämme muhinut mahtaisiko jossain vaiheessa syntyä kaupallinen jauhoseos, joka sopisi mahdollisimman monelle.

Viime syksynä Raahen käyntini jälkeen vihdoin lupasin ryhmän jäsenille olla yhteydessä jauhojen valmistajiin, josko joku heistä kiinnostuisi meille sellaisen tuotteen tekemään. Raahessa nimittäin Langin Kappahuoneen henkilö sanoi, että hekin kokeilisivat sellaista jauhoseosta, jossa ei olisi maissia. Ongelmana on myös se, että kahviloista ei myöskään tahdo löytyä maissitonta leivonnaista.

Tässä vaiheessa olin yhteydessä Kristiina Räihään ja hänkin oli sitä mieltä, että tällaiselle jauhoseokselle olisi kysyntää. Kristiinalla on pitkä kokemus kaikettomasta leivonnasta. Hänellä on blogi nimeltä Erikoisen Hyvää – Gluteenitonta ja Vegaanista Leivontaa. Kiitos Kristiina, kun olit tukenani ensimmäisessä puhelinsoitossamme, joka johti tulokseen ja Virtasalmen Viljatuotteen tuotekehityspäällikkö Sari Karjalainen kiinnostui. Näin tuotekehitysyhteistyömme lähti käyntiin ja unelmista tuli totta.

Virtasalmen Viljatuotteen Gluteeniton Durrajauhoseos lanseerattiin Virtasalmen Viljatuotteen verkkokauppaan 3.3.2023. Samaan aikaan heidän verkkokauppaansa tuli myyntiin kauan Suomen markkinoilta puuttunutta täysjyvädurrajauhoa. Durrajauhoseos ja durrajauho otettiin erittäin hyvin vastaan ja palaute on ollut huikean hyvää. Kiitos kaikille, jotka olette jo jauhoja ja seosta kokeilleet ja lähettäneet kuvia someen.

Minulta on monesti pyydetty myös keittokirjaa ja voin ilokseni ilmoittaa, että yhteistyössä kehittämämme durrajauhoseos reseptejä sisältävä vihkonen on myös tulossa myyntiin Virtasalmen Viljatuotteen verkkokauppaan. Lisäksi olen alkanut lisätä blogiini reseptejä, jotka on leivottu durrajauholla tai durrajauhoseoksella. Onhan blogini uumenissa jo ennenkin ollut durrajauhoilla tehtyjä seoksia ja reseptejä, joissa ainesosana durrauhot.

Lähtökohtana kehitystyölle oli erikoisruokavalioiset ja allergiset

Durrajauhoseos on siis luotu silmällä pitäen moniallergikkoja, sillä se ei sisällä kotimaisia viljoja kuten vehnä, ohra, kaura ja ruis. Lisäksi seoksessa ei ole maissia eikä riisiä, mikä tekee siitä ainutlaatuisen gluteenittoman jauhoseoksen. Seoksen raaka-aineina ovat durrajauho, perunajauho, tapiokatärkkelys sekä psyllium.

Hieman taustaa durrajauhoista

Durra on yksi maailman viidestä käytetyimmästä viljasta ja suosittu jauho Afrikassa, Intiassa ja Etelä-Amerikassa. Miedon maun, pehmeän koostumuksen sekä loistavan leivottavuutensa ansiosta kehittämämme gluteeniton durrajauhoseos sopii sekä makeisiin, että suolaisiin leivonnaisiin kuten munkit, churrot, donitsit, kakut, voi- ja lehtitaikinat, pizzat, sämpylät sekä leivät. Oikeastaan jo kehitysvaiheessa huomasimme kuinka monipuolisesti sitä voi käyttää vehnäjauhojen korvikkeena. Kannattaa myös kokeilla osana leipiin tai sämpylöihin tulevaa taikinaa lisäten mukaan mm. tattaria, teffiä, pellavan- ja muita siemeniä sekä hiutaleita.

Lisää Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenittomista Durrajauhoista voit lukea täältä.

Millaisia leivontaominaisuuksia Virtasalmen Viljatuotteen Gluteeniton Durrajauhoseos antaa sinulle?

Voit käyttää vehnäleivonnaisiin suunniteltuja reseptejä lähes 1:1

riippuen tietenkin leivonnaisesta ja reseptistä. Rasvaisissa taikinoissa voit vaihtaa reseptin jauhot 1:1 ja se toimii hyvin. Kuivissa kakuissa, pullassa ja leivissä suosittelen laittamaan vähemmän jauhoseosta, kuin vehnäjauhoja. Nyrkkisääntönä voisin sanoa noin ¾ siitä mitä käyttäisit vehnäjauhoja.

Alla olevat pasteijat on leivottu 1:1 vehnäjauhoreseptiä noudattamalla ja vaihtamalla vehnäjauhot durrajauhoseokseen. Taikina on helppo kaulia ja muotoilla.

Alla olevasta kuvasta näkee miten hyvin taikina on pysynyt kuosissaan paiston aikana ja sisällä olevat raaka-aineet eivät ole valuneet ulos. Paistamisen aikana pinta on saanut kauniin värin ja hieman rapean kuoren.

Resepti yllä oleviin pasteijoihin löytyy Virtasalmen Viljatuotteen netistä täältä.

Miten mittaan durrajauhoseosta oikein?

Kun mittaan durrajauhoseosta yhden desilitran se painaa noin 60–65 grammaa. Joten mikäli haluat muuttaa blogissani olevat desilitrat grammoiksi taikka grammat desilitroiksi, suosittelen sinua tekemään koemittauksen. Toinen vaihtoehto on ottaa vehnäjauhoista tehty resepti ja opetella kuinka paljon sinun mittausmenetelmälläsi 1 dl vehnäjauhoja vastaisi durrajauhoseosta.

Taikinaa on helppo käsitellä ja kaulia leivinpöydällä sekä pääset eroon löysistä taikinoista, jotka tarttuvat käsiin

Jauhoseos leipoutuu erinomaisesti ja leipominen on nopeaa. Pääset eroon löysistä taikinoista ja sinulla on sama ilo kuin vehnäjauhoilla leivonnassa, saat vaivata taikinaa myös pöydällä. Tämä ominaisuus maun sekä purutuntuman kanssa on yksi tärkeimmistä kriteereistäni jauhoseoksia kehittäessäni.

Durrajauhoseoksella saat aikaan ohuita kaulittavia taikinoita kuten yllä oleva rahkavoitaikina, joka ei tartu pöytään ja on helppo leikata paloiksi sekä taitella tortuiksi. Huomaat myös miten voi on hienosti laminoitunut eri taittokerrosten väliin. Paistaessa voi ei myöskään karkaa taikinasta!

Alla kuva valmiista tortusta.

Durrajauhoseoksen kuitupitoisuus on 8 % ja maku lähellä vehnää, joten on vaikea erottaa vehnällä leivottua ja durrajauhoseoksella leivottua toisistaan!

Seos sisältää enemmän kuituja kuin suurin osa gluteenittomista jauhoseoksista, joten se ei ole ”höttöistä pelkkää tärkkelystä” vaan mukana on selkeästi täysjyvää ja maku sen mukainen.

Maku ja suutuntuma, namskis!

Seoksen maku on niin lähellä vehnäjauhoista leivottuja tuotteita, että makutestissä ei rajoitteiset eivät huomanneet eroa. Myös suutuntuman saa hyvin lähelle vehnäjauhoilla leivottuja tai ihan samaksi riippuen hieman taikinan tekoprosessista. Mikäli käytät pullaan sitkokiisselimenetelmääni, niin suutuntuma on lähellä perinteistä vehnäpullaa ja pizzaa.

Ei teollisia apuaineita eikä muutakaan koodiviidakkoa!

Seos ei sisällä teollisia apuaineita ja senkin vuoksi monen erityisruokavalioisen valinta.

Erittäin hyvin kuumaa kestävä ja kauniisti ruskettuva

Leipoessa tulet huomaamaan, että jauhoseoksesta leivotut leivonnaiset kestävät kuumaa lämpötilaa, joten leivonnaiset eivät pala herkästi. Mitä enemmän seoksella leivon, sitä monipuolisemmaksi sen havaitsen. Toivottavasti samoin sinä löydät tästä itsellesi sopivan jauhoseoksen.

Lämpimäisterveisin,

Helena

Alla hieman kuvia leivonnaisista, joita olen durrajauhoseoksella leiponut ja hyväksi havainnut

Täytekakku Durrajauhoseos

Erityistä huomioitavaa, jos sinulla on anafylaksiavaara ja et siedä ollenkaan kontaminaatiota muille viljoille!

Allergisille durrajauhoseoksesta ja durrajauhoista leivottaessa on aina mainittava kontaminaatioriskistä. Virtasalmen Viljatuotteen täysjyvädurrajauho tulee myllylle omissa pusseissaan, samoin perunajauho, tapiokatärkkelys ja psyllium. Näitä ei jauheta myllyllä, mutta ne sekoitetaan toisiinsa myllyn tiloissa. Sekoitin puhdistetaan aina ennen sekoitusta, joten kontaminaatioriski on pieni, mutta riski on silti aina mahdollinen. Eli jos olet erityisen herkkä jollekin jauholle, joita heillä on myynnissä ole suoraan yhteydessä ja kysy aiheesta lisää.

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s