TIETOA DURRAJAUHOSTA

on

Minulle on alkanut virrata kommentteja ja kysymyksiä durrasta. Alustukseksi kannattaa vilkaista aikaisempi artikkelini siitä miten ja miksi Virtasalmen Viljatuotteen Gluteeniton Durrajauhoseos kehitettiin.

Durrajauho ja Durrajauhoseos ovat kaksi eri tuotetta. Durrajauho on puhtaasti täysjyvädurraa ja Virtasalmen Viljatuotteen kanssa yhteistyössä kehittämäni Durrajauhoseos sisältää myös perunaa, tapiokaa ja psylliumia. Näin durrajauoseos on yleisjauho gluteenittomaan, riisittömään ja maissittomaan leivontaan korvaamaan vehnäjauhot, mutta pelkällä durrajauholla onnistut vain joissain leivonnaisissa ilman apuaineita. Joissain tarvitsee sinun lisätä muita jauhoja taikka apuaineita kuten psylliumia ja/tai ksantaania.

Tässä artikkelissani kerron Virtasalmen Viljatuotteen 3.3.2023 lanseeraamasta Gluteenittomasta Durrajauhosta. Huomioitavaa on, että tämä on täysjyvädurrajauho ja saattaa erota joistain muista kansainvälisesti myynnissä olevista durrajauhoista hieman. Durrajauhoja kun on, kuten muitakin maailmalla myytäviä jauhoja, montaa eri lajia ja jauhojen karkeusastetta. Teen erillisen artikkelin Virtasalmen Viljatuotteen Durrajauhoseoksesta ja linkitän sen tähän artikkeliini kun saan sen valmiiksi.

DURRAJAUHO

Durrajauho sopii yleensä ei kohotettaviin leivonnaisiin ja siinä on vehnää muistuttava miedosti makea maku. Näin ollen se sopii mm. jowar roti leipään, joka on intialainen kuumalla pannulla paistettava leipä.

Jos haluat sitkoa leivonnaiseen, niin silloin kannattaa lisätä joko psylliumia tai ksantaania. Myös esimerkiksi kananmunat auttavat sitkoon. Täällä artikkelia siitä millä korvata kannamunat.

Durrajauho on hyvä erilaisiin jauhoseoksiin lisättynä. Olen käyttänyt sitä jo vuosia erilaisissa taikinoissa antamaan juurikin tätä vehnämäistä makua ja parantamaan jauhoseoksen rakennetta sekä väriä. Alla olevasta linkistä pääset yli neljäänkymmeneen reseptiin, joissa olen käyttänyt joko durrajauhoa tai durrajauhoseosta sekä lisätietoon durrasta ja durrajauhoseoksesta:

DURRA RESEPTIT JA TIETOA DURRASTA

Tässä yhteenvetona miksi Virtasalmen Viljatuotteen Durrajauhoja kannattaa käyttää:

Virtasalmen viljatuotteen gluteeniton durrajauho

Durrajauholla on hienostunut hieman pähkinäinen ja täysjyvävehnäjauhoja muistuttava mieto maku, jonka vuoksi se soveltuu monenlaiseen gluteenittomaan ja erityisherkille suunnattuun leivontaan sekä ruoan valmistukseen.

Virtasalmen viljatuotteen durrajauhon raaka-aineet:

Durrajauho on tehty 100 % täysjyvädurrajauhosta ja se tulee EU:n alueelta.

Kenelle durra sopii?

Durra on luonnostaan gluteeniton ja sopii siten keliakiaa sairastaville ja gluteeniherkille. Usein koivun ristiallergiaa potevat saattavat saada oireita kotimaisista viljoista kuten vehnä, ohra, ruis sekä kaura, jolloin kannattaa kokeilla sopiiko durra omaan ruokavalioon. Durra on hirssin kanssa sukulainen, joten jos sinulla on hirssiallergia keskustele lääkärin kanssa voitko kokeilla durraa. Minulla itselläni on lievä hirssiyliherkkyys, mutta en saa oireita durrasta.

Koska durra on runsaskuituinen (6–8 %) on se hyvä lisä päivittäiseen kuidun saantiin ja durra onkin suosittu ruuansulatus- ja vatsaoireista kärsivillä.

Durra on suosittu jauho Intiassa, Afrikassa, Etelä-Amerikassa, Lähi-Idässä, Aasiassa ja osissa USA:ta, joten näiltä alueilta kotoisin olevat ovat tottuneet durraan jo lapsuudessa.

Erityisen sopiva durra on heille, jotka etsivät uutuuksia leivontaharrastukseensa sekä ruuanlaittoon, sillä durralla saa tehtyä mm. jowar roti tyyppistä leipää.

Mitä muita nimiä maailmalla durrasta käytetään?

Durraa kutsutaan mm. nimillä milo, jowar, kaoliang, shorgum ja guinea corn riippuen missä päin maailmaa sillä leivotaan. Yleisin gluteenittomien reseptien jauhonimike on shorgum jauho. Eli löydät varmasti näitä sanoja käyttämällä lukemattoman määrän reseptejä, joissa on käytetty durrajauhoja.

Miten durra eroaa muista markkinoilla olevista gluteenittomista jauhoista?

Virtasalmen Viljatuotteen Gluteeniton Durrajauho sisältää enemmän kuituja kuin suurin osa gluteenittomista jauhoseoksista, noin 8%. Durrajauho ei sisällä teollisia apuaineita taikka jauhoparanteita, joten se on nostatusaineeton, maissiton, riisitön, psylliumiton ja ksantaaniton.

Durra kestää hyvin kuumaa lämpötilaa, joten leivonnaiset eivät pala herkästi ja siten se on erinomainen naan-, roti-, tortilla sekä pitaleipien sekä piirakoiden valmistukseen.

Durra on loistava lisä osaksi gluteenitonta jauhoseosta, sillä se tuo vehnäjauhomaisen makuvivahteen sekä parantaa huomattavasti leivottavuutta sekä seoksen rakennetta.

Miltä durra maistuu?

Keitetyllä ja paistetulla durralla on hieman pähkinäinen ja hienostunut maku. Maku on mieto ja sen vuoksi durra soveltuu monenlaiseen leivontaan ja ruoan laittoon. Maku muistuttaa täysjyvävehnäjauhoja ja se onkin erittäin hyvä lisä gluteenittomissa jauhoseoksissa imitoimaan vehnäjauhojen makumaailmaa.

Durran makuun tottuu nopeasti taikka siihen ihastuu heti ensimmäisen suupalan jälkeen.

Mitkä maut sopivat hyvin durran kanssa?

Erittäin hyviä makuyhdistelmiä durran kanssa ovat esimerkiksi tomaatti, yrtit, oliiviöljy, valkosipuli, sitruunan- ja limenmehu, pähkinät, suola, mustapippuri, kookosmaito, maito, kananmuna, marjat, kaneli, appelsiini, rusinat, taatelit, inkivääri, curry, palkokasvit, porkkanat ja monet muut juurekset sekä mausteet.

Miten durraa käytetään ruoan laitossa ja leivonnassa?

Miedon maun, pehmeän koostumuksen sekä loistavan leivottavuutensa ansiosta Virtasalmen Viljatuotteen Gluteeniton Durrajauho sopii sekä makeisiin, että suolaisiin leivonnaisiin kuten munkit, currot, donitsit, kuivakakut, voi- ja lehtitaikinat, pizzat, sämpylät sekä leivät. Sellaisenaan durrajauho sopii erittäin hyvin mataliin ei kohotettaviin leipiin kuten jowar roti, pita-, ja tortillat.

Durrajauholla voi suurustaa ruskean kastikkeen ja siitä voi keittää puuroa. Durrajauho on erittäin hyvä mm. riisipiirakoihin ja osaksi pulla, sekä leipäjauhoseoksia. Durrajauholla voit myös leivittää.

Durrajauhosta tehdyt leivonnaiset kestävät hyvin kuumaa lämpötilaa ja pitkiä paistoaikoja, joten sitä usein käytetään mm. gluteenittoman pitsan ja uppopaistettavien sekä suoraan paistinpannulla valmistettavien tuotteiden raaka-aineena.

Millainen on durran rakenne?

Hienojakoinen ja pehmyt jauho, jolla on erittäin hyvät leivontaominaisuudet. Sen pinta sopivasti liisteröityy keittäessä ja siten antaa gluteenittomille tuotteille paremmat leivontaominaisuudet sekä sitkon. Mikäli teet pullaa tai yleensä hiivalla taikka leivinjauheella kohotettavia taikinoita lisää myös psylliumia ja/tai ksantaania. Riippuen reseptistä.

Loistava ominaisuus durrassa on että paistinpannulla ja uunissa paistetut tuotteet saavat pintaan mukavan rapean koostumuksen, miellyttävä sitkomainen purutuntuman kuten vehnäjauhoilla leivotuilla leivonnaisilla.

Mistä durra on peräisin?

Durra on U.S.A:n kolmanneksi ja maailmalla viidenneksi tuotetuin viljalaji, joka alkuperä on Afrikasta. Afrikasta durra on levinnyt tuhansia vuosia sitten Lähi-idän ja Aasian kautta Arabian niemimaalle, Intiaan ja Kiinaan, joissa jauho on edelleen peruselintarvike. Sen suosio kasvaa Amerikassa ja muualla maailmaa yhtenä tärkeimpänä runsaskuituisena gluteenittomana jauhona. Durraa löytyy maailmasta ainakin 27 eri lajia. Virtasalmen Viljatuotteen Gluteeniton Durrajauhoseos tulee EU:n alueelta.

Missä durraa pääsääntöisesti tuotetaan ja mistä se on kotoisin?

Durra on alunperin tiettävästi kotoisin Afrikasta ja sitä tuotetaan nyksyisin suurimmat määrät Afrikassa, Intiassa, Etelä-Amerikassa sekä osassa USA:ta. Suuria tuottajamaita ovat Nigeria, USA, Etiopia, Sudan, Meksiko, Intia, Argentiina, Chile ja Brasilia. Durra on hiljalleen rantautumassa Euroopan eteläosiin, sillä se kestää erittäin hyvin kuivia ja kuumia olosuhteita. Suomessa durrajauhoja ja durrajauhoseosta saa Virtasalmen viljatuotteelta ja ne tulevat markkinoille alkukeväästä 2023.

Miltä durra näyttää?

Durra kasvaa korkeaksi ja sen lehdet muistuttavat maissinlehtiä. Sen jyvät ovat suurin piirtein samankokoisia kuin tattarinjyvät. Durran jyvät ovat pieniä pyöreähköjä palloja, joiden keskellä on tumma pilkku. Durraa on olemassa vaalean beigen, punaisen ja mustan sävyjä. Yleisin markkinoilta löytyvä durra on valkoista durraa, joka on väriltään vaalean beigeä. Punaisen ja mustan sävyisiä jyviä on vaikeampi löytää. Virtasalmen Viljatuotteen durra on valkoista eli vaalean beigeä väriltään.

Mitä muita käyttöjä durralla on?

Durran kasvin rungosta jalostetaan durrasiirappia, saman tyyppisesti kuten ruokosokerista. Durrasta valmistetaan juomia ja sen jyviä voi idättää. Durranjyviä voi popata kuten pop-cornia. Durraa käytetään karjanrehuksi ja biopolttoaineeksi. Durra onkin erittäin monipuolinen ja moneen soveltuva heinäkasvi sekä vilja.

Mitkä ovat durran edut ravintona?

Durra on hyvä kasviproteiinin- ja kuidunlähde.  Se sisältää mm. magnesiumia, rautaa, kuparia, b-vitamiina, niasiinia ja seleeniä. Durran alhainen glykeeminen indeksi tekee siitä hyvän vaihtoehdon verensokerin hallintaan. Jotkut durralajikkeet sisältävät runsaasti antioksidantteja. Eniten antioksidantteja löytyy punaisesta ja mustasta durrasta.

Durran ympäristömerkitys?

Koska durran viljely on mahdollista kuivissa ja kuumissa olosuhteissa se nähdään nykyisin ekonomisesti ja ympäristön kannalta kestäväksi vaihtoehdoksi. Durra nähdäänkin ilmaston lämpenemisen takia tärkeänä viljana ja todennäköisesti tulevaisuudessa sen viljely ottaa sijaa muilta viljalajeilta.

Virtasalmen Viljatuotteen Gluteeniton Durrajauho on myynnissä tämän linkin takana!

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s