MITÄ SOKERIN TILALLE? 2-tyypin diabetes askarruttaa

on

Hei Anneli,

harmillista, että joudut nyt 2-tyypin diabeteksen vuoksi miettimään ruokavaliotasi lisää. Gluteenittomien sekä maidottomien rajoitteiden kanssa eläminen vaatii paljon, mutta uskon sinun löytävän myös nykyiseen tilanteeseesi apua. Teit juuri oikein, kun kysyt neuvoja muilta. Yksin ei näiden haasteiden kanssa kannata jäädä.

En ole millään tavalla ammattilainen 2-tyypin diabeteksen suhteen, joten kaikki ajatukset joita tässä sinulle kirjoitan liittyvät omiin kokemuksiini ja tietoon mitä olen saanut kirjoista, netistä ja kollegoiltani.

Olet ehkä jo käynytkin katsomassa Diabetesliiton ohjeet siitä millainen ruokavalio on sinulle sopiva tässä uudessa tilanteessasi. Kuten RuokaRajoitteiset Facebook ryhmässämme jo tulikin vinkkejä on hyvä lisätä kuituja, välttää kovia rasvoja sekä lisätä liikuntaa. Vettä kannattaa juoda janojuomana, ateriarytmi olla säännöllinen ja unenlaatuakin kannattaa seurata.

Löysin yllä oleviin ajatuksiin ohjeet täältä: Diabetes ja ruokavalio

Olen viimeisen noin 10 vuoden aikana useaan otteeseen itse välillä lopettanut ruokavaliosta valkoisen sokerin ja muuntanut ruokavaliotani siten, että se on terveelisempi. Minulle valkoisen sokerin ja tärkkelyksien välttäminen on suuri terveydellinen tekijä ja siihen kun päälle olen lisännyt liikunnan, esim. reipas kävely ja joka päivä 5-tiibettiläistä riittiä, niin paino on pudonnut 10-viikossa noin 10-14 kg, sekä olo on parantunut huomattavasti. Pisimmillään olen noudattanut tätä ohjelmaa 1.5 vuotta, mutta aina välillä tulee ajanjaksoja, että ”repsahdan” ja sitten on aloitettava kaikki uudelleen.

Terveellisempään ruokavalioon ja ikääntymisen vaivoihin olen saanut hyviä ajatuksia ja ohjeita tästä kirjasta:

10 vuotta nuorempi 10 viikossa. Kirjassa on hyvää se, että siinä tehdään alussa biologinen testi, joka todella havahduttaa lukijan omaan ruoka- ja terveystilanteeseen. Kun katsoin Diabetesliiton ohjeet, niin huomaan, että Thorbjorg Hafteindottir omassa kirjassaan antaa juuri siihen suuntaan olevia neuvoja, ohjeita ja reseptejä.

Kannattaa perehtyä artikkeliini millä korvaan valkoisen sokerin. Saat siitä ajatuksia mikä kaikki on ns. sokeria, sillä sitä on yllättävän monessa mukana piiloniminä. En anna ohjeita siihen mikä on diabetessuositus, mutta jo pelkästään valkoisen sokerin välttäminen ja kuitupitoisten/täysjyvä jauhojen käyttäminen leivonnassa on askel eteenpäin. Jos haluat kokonaan eroon valkoisesta sokerista niin sopisikohan sinulle stevia? Muistan kun sitä suositteli minulle Tanja Hakala, joka on Terveydenhoitaja (YAMK) / FLT Ravintovalmentaja® / Refleksologi / Palautumis- ja stressinhallintavalmentaja.

Kun perehdyin Diabetesliiton sivuilta löytyviin makeiden leivonnaisten resepteihin yllätyin. Niissä oli useissa käytetty vehnäjauhoja ja ihan tavallista sokeria (pienempiä määriä, kuin yleensä). Yksi resepti löytyi, mikä oli myös gluteeniton ja tehty perunatärkkelyksellä. Resepti löytyy täältä: Suklaamuffinit. Tämän innoittamana ajattelinkin, että olen yhteydessä diabetesliittoon ja tiedustelen onko heillä vinkata jotain reseptipankkia/kirjaa/lähdettä, josta löytyisi maidottomia, gluteenittomia ja 2-tyypin diabeetikolle sopivia reseptejä lisää.

Englanninkielisiltä sivuilta kuten esim. Pinterestistä löytyy hakusanoilla ”2 type diabetes recipes” paljon ohjeita. Suosittelen perehtymään niihin.

Koska liikunta on tärkeä osa 2-tyypin diabeteksen hoitoa, niin vinkkaan tämän. Liikuntaan olen saanut inspiraatiota viidestä tiibettiläisestä riitistä, jonka olen tehnyt aamuisin. YouTubesta löytyy monta hyvää videota, joista itse pidän eniten alla olevasta:

Lisäksi entinen kollegani opetti kuinka tärkeää on kävely ja sitä itse asiassa teen edelleen säännöllisesti, kuten myös hyötyliikuntaa kasvimaalla sekä pihatöissä.

Wau, sait minut innostumaan bloggaamisesta uudelleen! Olenkin ollut täältä ja RuokaRajoitteisista pois lähes koko tämän vuoden. Piha, kasvimaa ja muu elämäntilanne vei ajatukseni toisaalle.

Ole rohkeasti yhteydessä mikäli aihe vielä askarruttaa. Tiedät, että löydät minut parhaiten RuokaRajoitteisten kautta. Opitaan aiheesta yhdessä lisää ja sitä kautta voin ottaa 2-tyypin diabeteksen huomioon tulevaisuudessa reseptejä laatiessani.

Lämpimin syysterveisin,

Helena

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s