LUONNOSTAAN GLUTEENITON, MAIDOTON JA KANANMUNATON PAAHTOLEIPÄ

on

Hei Sonja,

olet seurannut paahtoleipäkokeilujani RuokaRajoitteiset Facebook ryhmässämme ja kertonut minulle, että odotatte kovin onnistumista juuri tässä reseptissäni. Kotonanne on pikkuinen, jolle ei kaupasta löydy sopivaa paahtoleipää ja hän pyytää sitä usein. Hänelle ei käy kananmunat sekä vehnä, joten paahtoleipään tulee hieman haastetta.

Tässä se nyt on, pitkän odotuksenne jälkeen.

Jotkut resepteistäni vaativat aika lailla kehitystyötä ja näin on käynyt tämän paahtoleivän kanssa, Luonnostaan gluteeniton paahtoleipätaikina, jossa voi käyttää kananmunia on mielestäni erittäin helppo tehdä, sillä kananmunat antavat taikinalle kuohkeutta. Kun ne jättää pois, niin silloin rakenteesta tulee helposti liian tiivis sekä raskas.

Olen työstänyt näitä versioita jo niin monta, että en pysynyt enää laskuissa. Sain alkuviikosta tehtyä todella kuohkean ja hyvin kasassa pysyvvän version, mutta en ollut 100 % tyytyväinen makuun. Olin noin 90 % tyytyväinen :-). Jauhoina oli täysjyväriisijauho ja perunatärkkelys. Mielestäni täysjyväriisijauho ja hiiva maistuivat liikaa läpi. Kuten ehkä muistat, tein seuraavan version ja vaihdoin tuorehiivan kuivahiivaan ja leipä ei kohonnut hyvin.

Seuraavaksi päätin kokeilla leipää kokonaan ilman hiivaa ja vaihdoin sen leivinjauheeseen. Muutin myös jauhoseosta siten, että se sisälsi vähemmän täysjyväriisijauhoja sekä riisijauhoja. Jätin kokonaan pois ksantaanin ja nostin leivän kosteusprosenttia. Lisäksi lisäsin tapiokatärkkelyksen määrää ja pienensin perunatärkkelyksen minimiin. Leivästä tuli liian kakkumainen, joten vielä oli yritettävä kerran.

Palasin takaisin leipään, jonka tein ilman tapiokatärkkelystä ja johon olin 90% tyytyväinen. Muutin hieman suolan ja hiivan määrää sekä jauhojen suhdetta toisiinsa. Nyt onnistui. Leipä kohosi kauniisti, paistui tasaisesti ja oli loistava leikatessa. Olen nyt niin huojentunut, sillä sain vihdoinkin teille tämän reseptin.

Mielenkiintoista tässä kokeilussa on ollut se, että perunatärkkelyksellä saadaan aikaan paremmin paahtoleipää muistuttava koostumus ja me emme tarvitse tapiokatärkkelystä edes sitkokiisseliin. Tiedän RuokaRajoitteiset ryhmässä olevan henkilöitä, joille tapiokatärkkelys ei käy, joten tämä leipä sopii myös heille.

Toivottavasti odottaminen kannatti ja leipä maistuu raadillesi. Minä en malttanut antaa leivän edes kokonaan jäähtyä. Leikkasin ja paahdoin pari yöpalaa, nam.

Lämpimäisterveisin,

Helena

LUONNOSTAAN GLUTEENITON, KANANMUNATON JA MAIDOTON PAAHTOLEIPÄ

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-aineet sitkokiisseliin, joka yhdistetään jauhoihin:

 • 290 g vettä/noin 3 dl
 • 30 g fariinisokeria/noin 1/3 dl
 • 9 g merisuolaa tai oman maun mukaan
 • 60 g margariinia tai voita
 • 21 g perunajauhoja eli perunatärkkelystä/noin 30 ml
 • 5 g psylliumia

Raaka-aineet taikinaan:

 • 420 g täysjyväriisijauhoja (Virtasalmen viljatuote)
 • 36 g perunajauhoja eli perunatärkkelystä
 • 5 ml ksantaania
 • 2.5 dl vettä
 • 30 g tuorehiivaa

Valmistusohje:

 1. Mittaa kiisselin raaka-aineet paksupohjaiseen kattilaan. Sekoita niin hyvin, että varmasti kaikki aineet ovat hyvin sekoittuneet keskenään. Rasva voi jäädä kokkareeksi.
 2. Ala kuumentaa seosta liedellä ja vispaa sitä koko ajan. Kun seos alkaa kuumeta, paksunee se nopeasti, joten älä lopeta vispaamista, muuten seos paakkuuntuu. Kun seos on todella paksua kiisseliä nosta kattila pois levyltä ja vatkaa vielä noin 30 sekunttia. Varmista, että seos on tasaista ja ei paakkuista. Anna jäähtyä käden lämpöiseksi. Vien usein ulos jäähtymään hetkeksi, jotta saan kiisselistä huoneenlämpöistä nopeammin.
 3. Mittaa kuivat aineet erilliseen kulhoon. Sekoita tasaiseksi jauhoseokseksi.
 4. Sekoita hiiva 2.5 dl vettä.
 5. Sekoita jauhoseoksesta noin puolet kiisselin joukkoon ja lisää hiivavesi.
 6. Lisää loput jauhot ja sekoita kunnes seos on tasaista massaa.
 7. Kauho taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Tasoita pinta kosteilla käsillä.
 8. Laita leipävuoan päälle kelmu tai leivinliina ja anna kohota lämpimässä noin 1.5 tuntia tai kunnes taikina on kohonnut kauniiksi kummuksi.
 9. Paista noin 35-40 minuuttia 190 C asteessa uunin keskiosassa.
 10. Anna jäähtyä ja leikkaa siivuiksi.
 11. Leivän voi pakastaa.

Kuvia miten taikina syntyi ja miltä leipä näytti:

3 Comments Lisää omasi

 1. Jessica sanoo:

  Hei,

  Kiitos paahtoleipäreseptistä. Juuri laitoin paahtoleivän uuniin.

  Onko sinulla Helena Instagram tiliä? Olisi kiva seurata sinua siellä mikäli leipomuksiasi sinne jaat.

  Yt. Jessica

  Tykkää

  1. Helena sanoo:

   Hei Jessica, olen Instassa nimellä helenakemppainen1. Sinne laitan välillä kuvia, mutta reseptit vain blogiin. Viime aikoina ei ole muun työn vuoksi ollut paljon aikaa uusia reseptejä tehdä. Olipa ihana saada palautetta paahtoleivästä. Toivottavasti maistui. Lämpimäisterveisin, Helena

   Tykkää

  2. Helena sanoo:

   Hei, olen Instassa nimellä helenakemppainen1

   Tykkää

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s