GLUTEENITON RANSKANLEIPÄKAKKU

on

Olen aina silloin tällöin pyöritellyt mielessäni luonnostaan gluteenitonta makeaa vuokaleipää. Sellaista juhlallista aamupalaleipää viikonloppuihin. Taikinapohjaa, jota olisi helppo työstää eri mausteilla, rusinoilla, sitruunankuorella, karpaloilla tai vaikkapa kuivatuilla aprikoosinpaloilla. Leipä olisi rakenteeltaan vähän niin kuin briossi ja sen voisi pahtaa pinnalta rapeaksi.

Uskomatonta, mutta totta, se syntyi tällä viikolla täydellisenä ja ihan vahingossa.

Miten tällainen vahinko sattui?

Olin tekemässä jotain ihan muuta ja huomasin taikinan tekovaiheessa, että ei tule onnistumaan se mitä tavoittelin. Olin suunnittelemassa uutta reseptiä, hiivattomia pullia kondensoidusta maidosta ilman kananmunia.

Koska olin tekemässä pullaa käytin tekovaiheeseen kehittämääni sitkokiisselimenetelmää. Kondensoidun maidon ansiosta taikinasta tuli raskas ja tiesin, että se ei tulisi kohoamaan. Pyöritin taikinasta yhden pienen pulla ja olin oikeassa, rakenne paistuessa kovettui ja kohosi vain hieman. Rakenne muistutti hannatädinkakkua.

Halusin pelastaa epäonnistuneen taikinan ja lähdin lisäämään siihen kananmunia. Ensin yhden ja loppujenlopuksi viisi kappaletta. Seos näytti todella hyvältä kakkutaikinalta. Päätin helppouden vuoksi kaapia sen leipävuokaan.

Kun kumosin tekeleen pöydälle tosesi mieheni ”sehän on ranskanleipä”. No siltähän se näytti! Pinnalta rapea ja kauniisti revennyt, aivan kuten ranskanleivän kuuluukin. Meillä oli meno saunaa, joten jätin tämän tekeleen jäähtymään ritilälle.

Kyllä jännitti leikata tämä ihmeellinen leipä ja yllätys oli suuri. Rakenne oli pinnalta rapea, mutta ihanan pehmyt ja joustava samanaikaisesti sisältä.

Näin syntyi tämä makea hiivaton ranskanleipäherkku. Aivan ihanaa sellaisenaan tai paahdettuna! Menee sekä kakusta, että makeasta leivästä. Rakenne muistuttaa vaaleata amerikkalaista paahtoleipää pienellä kakkumaisella twistillä. Tätä on todella vaikea kuvailla, sinun on vain kokeiltava. Uskon, että et pety.

Minulla seuraavassa versiossa on aivan varmasti kuivattuja rusinoita sekä aprikooseja. Mieleeni tulee, että tällä menetelmällä olisi varmasti mahdollista tehdä myös englantilainen hedelmäkakku jouluksi.

En ole vielä koskaan ajatellut kokeilla kiisselimenetelmää kakkuihin. Nyt minulle on ihan selvää, että näin saa myös kakkuihin samantyyppistä rakennetta kuin vehnäjauhoilla. Kokeile, epäonnistu, kokeile menetelmä on se mun juttu!

Jokainen päivä on ihanaa, kun voi oppia jotain uutta – vaikka vahingossa!

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-aineet sitkokiisseliin:

 • 275 g kondensoitua maitoa
 • 100 g voita tai maidotonta margariinia
 • 1/2 dl tapiokatärkkelystä, sitkokiisselin tekoon

Lisäksi raaka-aineet taikinan tekoon, jotka sekoitetaan sitkokiisseliin, kun se on jäähtynyt:

 • 150 g riisijauhoja
 • 60 g tapiokatärkkelystä, kuivien aineiden sekaan
 • 6 g Pofiber-perunakuitua
 • 1 tl ksantaania
 • 2.5 tl leivinjauhetta
 • 1 tl psylliumia
 • 1 rkl sitruunanmehutiivistettä
 • 5 kananmunaa

Valmistusohje sitkokiisseliin:

 1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kondensoitu maito ja 1/2 dl tapiokatärkkelystä. Sekoita hyvin keskenään, jotta ei jää paakkuja.
 2. Lisää voi tai margariini paloina.
 3. Kiehuta seos koko ajan sekoittaen. Huomaat, että kun seos alkaa kiehua, se paksuuntuu nopeasti sekä muodostaa kiisselin. Vedä kattila pois liedeltä ja vatkaa vielä noin 30 sekuntia. Varmista, että et polta seosta kattilan pohjaan.
 4. Kaada seos metalliseen kulhoon ja anna jäähtyä läpikotaisin vähintään huoneenlämpöiseksi.

Kun sitkokiisseli on jäähtynyt tee tämä vaihe:

 1. Sekoita yhteen kakkutaikinaan tarvittavat kuivat aineet.
 2. Sekoita kuivat aineet jäähtyneeseen kiisseliin. Sekoita kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet kiisseliin. Taikina on tässä vaiheessa paksuhkoa.
 3. Lisää 1 rkl sitruunanmehutiivistettä ja sekoita hyvin.
 4. Lisää taikinaan 5 kananmunaa yksitellen vatkaten.
 5. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan.
 6. Paista uunin keskiosassa n. 190 asteessa noin 35-40 minuuttia. Tarkista tikulla, että on paistunut myös keskeltä.
 7. Anna jäähtyä hieman, kumoa ritilälle ja jäähdytä huoneenlämpööön ennen leikkaamista viipaleiksi.

Kuvia matkan varrelta:

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s