GLUTEENITON MEHEVÄ KUIVAKAKKU JOULUUN

on

Haasteenani on joulumausteet, joita en pysty allergiani vuoksi syömään. Tiedän, että on paljon kanssamatkustajia, esimerkiksi koivu ristiallergisia, joilla on sama ongelma. Lisäksi olen allerginen kaikille kotimaisille viljoille. Perinteiset joulukakut ovat siten ulottumattomissani. Piparkakutkin jäävät ilman kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta.

Mutta kaikki kakut eivät mausteita kaipaa, se tuli todistettua tänään.

JOULUN MAKUJA ILMAN JOULUMAUSTEITA?

Onneksi joululuun kuuluu muutakin kuten luumut, siirapit, rusinat ja fariinisokeri. Näistä saa jo jonkin verran jouluun makua. Siihen kun lisää sitruunat, appelsiinit ja kuivahedelmät niin jo ilo irtoaa. Jos vain saisin syödä pähkinöitä, niin olisipa nastaa. Mutta en toistaiseksi vielä uskalla. Anafylaksiaa niistä ei pitäisi tulla, mutta ikäviä ovat muutkin oireet. Huomenna olen kylläkin jälleen menossa Allergia ja iho-sairaalaan ja toivottavasti saamme ensi syksyksi koivun siedätyshoidon alkuun. Tältä vuodelta se peruuntui, sillä sairastin maaliskuussa todella pahan hengitystieinfektion. Liekkö ollut Koronaa, sitä ei ole tutkittu.

Aloitin tämän kakkukokeilun eilen ja tein rusinakakun. Taikinasta muodostui oikein hyvä ja kakku näytti paistuvan lupaavasti. Kun otin kakun uunista, tuntui pinta liian kovalta ja mieleeni tuli heti – kakku on liian kuiva!

Tällaiset hetket ovat raastavia, kun uunista tulee jotain muuta, kuin on odottanut, eikä pääse heti kumoamaan tekelettä, eikä varsinkaan leikkaamaan. Jäähdy, jäähdy mietin mielessäni. Kohta käännän sinut leivinpöydälle. Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku! Tiedän niin mistä tämä huudahdus on peräisin. Kokeilevasta leipomosta, hermostuneen leipurin suusta :-).

HYVÄN KAKUN TEKEE MAKU JA RAKENNE, ILMAN TOISTA TULEE KÖKKÖ KAKKU

Kuten arvelinkin kakusta tuli hieman kuiva, mutta niin hyvän makuinen, että puolikas jo painui parempiin suihin. No, sitä reseptiä en tänne blogiini laita, sillä se ei läpäise rakennekritiikkiäni. Kuivakakku pitää mielestäni olla sopivan kuiva ja sopivan mehevä.

Tänään en malttanut olla kokeilematta uudelleen. Vaihdoin rusinat luumuihin ja fariinisokerin osittain kondensoituun maitoon sekä muscovadosiirappiin. Lisäsin rasvan ja kananmunien määrää ja nestettä. Vaihdoin myös perunatärkkelyksen tapiokatärkkelykseen, joka pitää rakenteen kasassa, mutta ei kuivuta niin paljoa kuten perunatärkkelys.

KANNATTAA KOKEILLA, EPÄONNISTUA JA JÄLLEEN KOKEILLA

Periksiantamattomuus jälleen palkittiin. Allergioiden alkuaikoina useasti vain antoi periksi siirtyen johonkin helpompaan, kuten pannari tai leltut. Nyt on onneksi jo matkaa parikymmentä vuotta ja tuhansia epäonnistumisia, joista on oppinut. Tietää miten jotain kannattaa muuntaa, jotta toivottu lopputulos saavutetaan.

Tästä tuli se hyvä kakku, joulu on pelastettu! Taitaa olla monta muutakin herkkuhetkeä, sillä tätä kakkutaikinaa pystyy varioimaan hurjasti, sen tiedän jo nyt.

Iloista Joulun odotusta ruokarajoitteiset!

GLUTEENITON MEHEVÄ KUIVAKAKKU

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-aineet:

 • 4 kananmunaa
 • 1 dl fariinisokeria
 • 1/4 dl muscovadosiirappia
 • 1 dl sitruunanmehua
 • 2 dl kuivattuja kivettömiä luumuja
 • 200 g voita tai maidotonta margariinia
 • 275 g kondensoitua maitoa tai kondensoitua kookosmaitoa
 • 1 dl tummia riisijauhoja
 • 1 dl vaaleita riisijauhoja
 • 3/4 dl tapiokatärkkelystä
 • 0.5 dl kookosjauhoja
 • hyppysellinen suolaa
 • 2 tl leivinjauhetta

Allergiani vuoksi tein kakun ilman mausteita, mutta voit muuntaa kakun vielä jouluisemmaksi lisäämällä siihen inkivääriä, neilikkaa, kanelia ja vaikkapa pomeranssinkuorta. Voit halutessasi myös raastaa taikinaan sitruunan/appelsiinin/limenkuorta tai lisätä siihen vaniljaa.

Voit varioida tätä kakkua ja vaihtaa luumut rusinoihin, taateleihin, persikoihin tai vaikkapa aprikooseihen. Uskon, että onnistuu myös niillä. Pääasia on, että sinulla on noin 2 desilitran mitan verran kuivattuja hedelmiä.

Valmistusohje:

 1. Sulata rasvaa mikrossa, jotta voi alkaa sulaa hieman, noin 1 min. Sekoita tasaiseksi massaksi. Näin saat sulaa rasvaa, mutta et joudu sitä jäähdyttelemään.
 2. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka.
 3. Laita sitruunanmehu, muscovadosiirappi ja luumut tehosekoittajaan. Aja hienoksi massaksi.
 4. Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet,
 5. Vatkaa kananmunat ja fariinisokeri vaahdoksi.
 6. Sekoita yhteen kondensoitu maito, luumu ja sitruunanmehumassa ja sulatettu jäähtynyt voi.
 7. Sekoita kuivat aineet kosteisiin aineisiin, paitsi kananmunavaahto.
 8. Seulo lopuksi kananmunanvaahto taikinaan. Varo vatkaamasta taikinaa, jotta et säre kananmunavaahtoa liikaa. Vain sen verran sekoitetaan, että massat ovat sekaisin.
 9. Kaavi taikina vuokaan ja paista 175 C asteessa noin 40-50 minuuttia.
 10. Anna jäähtyä, kumoa lautaselle ja Joulu se tulla jollottellee!

Kuvia kakun valmistuksesta:

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s