YRITIN PARANNELLA PEHMYTTÄ GLUTEENITONTA PULLAA ILMAN RIISIÄ, MUTTA LOPPUTULOKSENA OLIVATKIN HIIVALLA KOHOTETUT EMMA-TYTÖN KAKUT!

on

Hei Sini,

joskus asiat eivät mene niin kuin on suunnitellut, vaan ihmeellisesti. Väliäkös sillä, jos eilistä gluteenitonta sekä riisitöntä pullaa edelleen kehittäessä saakin aikaan hiivalla kohotetut Hanna-tädin kakkujen tyyppiset pikkuleivät!

Olen puuhannut pikkuruisessa kaupunkikeittiössämme ja kokenut aikamoisia heureka-tunteita. Lähdin parantamaan eilistä pullataikinaani ja kokeilin tehdä kehittämäni sitkokiisselin kondensoituun kookosmaitoon. Aikaisemmin, kun olen keittänyt vettä, margariinia ja tapiokatärkkelystä lopputuloksena on gluteenittoman pullan alustukseen oivallinen sitko.

Nyt kävikin niin, että kuumetessa ja kiehuttaessa massa alkoi löystymään ja sitkoa ei syntynyt. Eli päinvastoin, mitä odotin! Hieman jäähdyttyä siinä oli venyvyyttä, joten oletan tämän vaiheen kuuluvan reseptiin.

Kun mietin mitä siinä tapahtui on arvaukseni se, että kondensoidun maidon sokerimolekyylit ja tapiokatärkkelyksen tärkkelysmolekyylit saivat aikaan päinvastaisen reaktion, kuin vesi ja tärkkelys. Liikaa sokeria nesteessä. Pitää ihan ottaa yhteyttä elintarvikekehityksen tutkimusprofessoriin Anu Hopiaan ja kysyä mitä siinä tapahtui. Ehkä minun olis pitänyt lisätä tärkkelyksen määrää.

Tämä tarkoitti sitä, että kun työstin pullataikinaa hieman uudella menetelmällä, en saanut aikaan käsin vaivattavaa taikinaa. En kuitenkaan halunnut heittää kirvestä kaivoon, vaan päätin nostella taikinan kuppikakkuvuokiin samoin, kuin jos olisin tehnyt keksejä.

Pyöreät pallurat olivat pieniä ja sieviä ja sivelin ne vielä märillä käsillä, jotta pinta olisi tasainen.

Koska taikinassa oli hiivaa, niin totta kai aloin sitä kohttomaan. Kolmen tunnin jälkeen ne olivatkin hieman kohonneet. Kauniita pallukoita edelleen.

Koska olen menossa tänä iltana mökille ja on muutakin puuhaa, päätin ruveta näitä palluroita paistamaan. Sivelin ne ensin kananmunalla. Sitten siirsin uuniin 175 C asteeseen ja paistoin tasan kuusi minuuttia. Olivat sen jälkeen hieman levinneet, mutta säilyttäneet kauniin muotonsa.

Laitoin lisää aikaa toiset kuusi minuuttia ja vielä toiset kaksi, eli yhteensä 14 minuuttia todeten, että nyt ne ovat varmaankin valmiita.

Annoin tuotosten hieman jäähtyä ja maistoin ensimmäisen.

Ne eivät olleet pullia, eivätkä keksejä vaan siltä väliltä! Syödessä toista tajusin, että nämähän ovat kuin Hanna-tädin kakut muodoltaan ja maultaan. Mielenkiintoista oli, että kookos ei maistunut voimakkaasti, vaan todella ihanan hienostuneesti.

Tämän päiväisen työskentelyn oli tarkoitus myös häivyttää durran maku ja sekin tapahtui! Kakkuset ovat niin hyviä, että kolmannen jälkeen oli pakko kieltää kättä hamuamasta lisää.

Koska Hanna-tädin kakkujen rakenne on ihan himpun verran erilainen, ei näitä siten voi Hanna-tädin kakuiksi sanoa. Lisäksi nämä on kohotettu hiivalla ja sisältävät kondensoitua kookosmaitoa, niin poikkeavat perinteisestä Hanna-tädin kakkureseptistä merkittävästi. Todellisen eron tekee se, että nämä ovat gluteenittomia sekä näissä on hienoinen kookoksen maku.

Niinpä ajattelin, että nimi voisikin olla Emma-tytön kakut. Kysäisin sitä sinulta Facessa ja sain luvan. Eli tässäpä teidän Emmalle ikioma nimikkoresepti:

EMMA-TYTÖN KAKUT

Resepti: Helena Kemppainen

Reseptistä tulee noin 28 – 30 kpl

Raaka-Aineet:

 • 320 g kondensoitua kookosmaitoa
 • 50 ml tapiokatärkkelystä
 • 50 ml kädenlämpöistä vettä
 • 25 g tuorehiivaa
 • 1 kananmuna
 • 50 ml kookosjauhoja
 • 10 ml psylliumia
 • 50 ml Pofiber perunakuitua
 • 1 dl durrajauhoja
 • 1 dl tapiokatärkkelystä
 • 0.5 dl perunatärkkelystä
 • 100 g kädenlämpöistä maidotonta margariinia
 • 50 g durrajauhoja taikinan loppuvaiheen jauhotukseen
 • 50 g kookosjauhoja taikinan loppuvaiheen jauhotukseen
 • kananmunaa pinnan sivelyyn ennen uuniin laittoa

Valmistusohje:

 1. Kaada paksupohjaiseen kattilaan kondensoitu maito ja sekoita siihen kylmänä 50 ml tapiokatärkkelystä. Ala kuumentaa seosta hämmentäen koko ajan. Kun seos on kiehunut noin minuutin nosta se liedeltä ja laita jäähtymään. Massan tulisi jäähtyä kädenlämpöön, eli noin 37 C asteeseen.
 2. Sekoita hiiva ja 50 ml kädenlämpöistä vettä juoksevaksi nesteeksi.
 3. Kaada hiivavesiseos jäähtyneeseen kondensoituun maitoseokseen ja vatkaa tasaiseksi.
 4. Lisää yksi kananmuna ja vatkaa jälleen.
 5. Lisää seokseen 50 ml kookosjauhoja ja 2 tl psylliumia ja vatkaa tasaiseksi. Anna seoksen vetäytyä noin 8 minuuttia välillä sekoittaen.
 6. Lisää 50 ml Pofiberiä ja vatkaa tasaiseksi jälleen antaen taikinan levätä noin 5-10 minuuttia. Vatkaa lopuksi tasaiseksi massaksi.
 7. Lisää taikinaan 1 dl durrajauhoja ja 1 dl tapiokatärkkelystä sekä 0.5 dl perunatärkkelystä. Vatkaa jälleen tasaiseksi massaksi.
 8. Lisää taikinaan 100 g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia ja vatkaa jälleen tasaiseksi massaksi. Huomaat tässä vaiheessa, että taikina muuttuu hieman vaaleammaksi ja kuohkeammaksi.
 9. Lisää taikinaan 50 ml durrajauhoja ja 50 ml kookosjauhoja ja vatkaa vielä kerran tasaiseksi massaksi.
 10. Nostele taikinasta leivinpaperille tai kuppikakkuvuokiin pyöreitä nokareita ja tasoittele pinta hellästi vedellä.
 11. Paista kakkusia noin 14 minuuttia 175 C lämmössä uunin keskiosassa.
 12. Anna hieman jäähtyä ja kakkuset ovat valmiita tarjottavaksi.

Kokeilen vielä jossain vaiheessa tehdä pullaa Emmalle ja laitan heti viestiä, kun onnistun.

Lämpimäisin terveisin,

Helena

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s