FANNILLE VILJATONTA LEIPÄÄ PERUNASTA

on

Hei Fanni,

sain viestiä äidiltäsi, että olette jälleen haastavassa tilanteessa, sillä tattari on poistunut toistaiseksi ruokavaliostasi. Sinulla on nyt ainut varmasti sopiva jauho peruna ja haaste on saada leipää. Lisäksi leivässä ei voi olla maitotuotteita. Olette kokeilleet tehdä perunarieskoja muusista, mutta ne eivät kuulemma tahdo onnistua ja niistä tulee sitkeitä.

Onneksi sinulle käy kananmunat, psylliumi sekä Keijun sininen margariini. Näin ollen minulla oli jotain millä voisi saada leipään sidosaineita. Lisäksi sinulle käy leivinjauhe ja näin sain leipään jonkin kohotusaineen.

Tein yhdeksän eri taikinaa ja viimeinen sämpyläversio oli omasta mielestäni menestys.

Sain aikaan peräti pupun korvat näin pääsiäisen lähestyessä. En tiedä huomaatko ne tuosta yllä olevasta kuvasta.

Kerron tässä hieman mitä kaikkea kokeilin ennen onnistumista. Alussa lähdin miettimään minkälaisia raaka-aineita perunasta on olemassa ja niitähän ovat perunamuusijauhot, perunatärkkelys, perunajauho (jota on vaikea löytää Suomesta), pakastettu peruna, perunakuitu ja sitten tietenkin ihan raaka peruna. Tiesin jo entuudestaan, että jos pystyisin käyttämään tuota ulkomaalaista perunajauhoa, niin tämä ei olisi vaikeaa. Mutta koska sitä ei saa helposti Suomesta suljin sen pois kokeiluista.

Tein ensin maidottomalla Mummon-muusijauholla kolme erilaista koetaikinaa. Osa oli liian kosteita sisältä ja kuulin, että sinäkään et tykkää kosteasta leivästä. Osa oli liian höttöä ja rakenne mureni käsiin. Kolmas leipä onnistui jo aika hyvin. Kohosi loistavasti ja oli ihan sämpylän näköinen ja oloinen. Leikatessa kuitenkin huomasin, että on ihan pikkuriikkisen liian tiivis sisältä. Olin tähän asti kaikissa kolmessa taikinassa käyttänyt Mummon valmismuusijauhetta.

Näin päädyin vaihtamaan muusijauheen Apetit-luomu perunaan, jota saa pakastealtaasta ainakin Prismasta. Onneksi se on myös maidoton ja sopii sinulle. Tästä taikinasta sain aikaan leivän oloista ja makuista, mutta se ei enää ollut niin sämpylän näköinen ja sen rakenne muistuttaa skonssin ja leivän välimuotoa. Halusin lopputuloksen olevan sämpylän näköistä ja makuista, sekä purutuntuman pitäisi olla enemmän leipämäinen. Olit toivonut leipää, etkä skonsseja.

Haasteena oli myös, että kananmuna maistuu liikaa läpi ja se ei minusta kuulu leivän ominaisuuteen. Pullaan se sopii hyvin, sillä siinä on sokeria tasoittamaan kananmunan makua.

Joskus näiden reseptien suunnittelussa on tehtävä useita koetaikinoita ja pikku hiljaa alkaa päästä eri aineiden ominaisuuksiin toimia yhdessä. Matkan varrella myös huomaa mihin kaikkeen muuhun menetelmä sopii. Huomasin, että näillä raaka-aineilla on mahdollista tehdä sinulle sekä leipää, että pullaa. Lisäksi olen aika varma, että pienellä säädöllä taikina numero 5 sopii täytekakkupohjaksi. Pitää vain tehdä koeleivonta, ennen kuin ollaan varmoja.

Taikinasta kuusi jätin kokonaan pois perunamuusin ja halusin kokeilla miten Pofiber ja perunatärkkelys toimisivat yhdessä pelkkinä jauhoina. Mukaan laitoin kananmunan valkuaista ja psylliumia sidosaineeksi. Itsessään perunatärkkelyskin toimiin sidosaineena, mutta se ei minusta riittäisi. Syy miksi jätin perunamuusin pois oli halu kokeilla miten ”kuivaa” leipää saisin aikaan. Tein ensin kokeilun mikrossa ja se pysyi hyvin kasassa.

Siitä innostuneena tein vielä neljä muuta kokeilua ja se viimeinen, eli yhdeksäs resepti oli mielestäni se, mitä olin ajanut takaa.

Minulla on siten ilo lähettää sinulle ja perheellesi sämpyläresepti, joka on niin helppo tehdä, että pystyt tekemään niitä ihan itse äidin tai isän avustuksella. Kuuman uunin ja pellin kanssa on oltava varovainen.

Toivottavasti tästä reseptistä on sinulle iloa.

Lämpimin terveisin,

Helena

FANNIN VILJATTOMAT SÄMPYLÄT

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-aineet yhteen sämpylään:

 • 30 ml Pofiber-perunakuitua
 • 15 ml Suomalaista luomu perunajauhoa (eli perunatärkkelystä)
 • 2 ml leivinjauhetta
 • 0.5 ml suolaa
 • 2 ml muscovadosiirappia
 • 15 ml huoneenlämpöistä sinistä Keiju-margariinia
 • 15 ml kädenlämpöistä vettä
 • 1 kananmunan valkuainen
 • 3 ml psylliumkuitua (Risenta)
 • mausteita oman maun mukaan (esim. rosmariini, tinjami, oregano, kaneli)

Huom! Mikäli olet herkkä allergikko, niin tarkista aina siirappia ostaessasi mitkä ovat siirapin valmistuksessa käytetyt raaka-aineet, sillä siirapit saattavat sisältää mm. vehnää, ohraa tai maissia. Muscovadosiirappi on tehty muscovadosokeriruosta ja vedestä.

Huom! Jotkut leivinjauheet sisältävät mm. vehnää tai maissia, joten tarkista tuote ostaessasi, että sopii sinulle. Käytin reseptissä Xtra-leivinjauhetta, joka sisältää perunatärkkelystä.

Valmistusohje:

 1. Laita uuni lämpiämään 180 C asteeseen ja uuniritilä uunin keskiosaan. Laita ritilälle valurautapannu tai pelti. Valurautapannu kannattaa ihan kevyesti voidella ja pelti vuorata leivinpaperilla.
 2. Mittaa kulhoon margariini, siirappi, suola, psylliumkuitu ja kädenlämpöinen vesi. Vatkaa hyvin tasaiseksi velliksi.
 3. Lisää kananmunanvalkuainen ja vatkaa voimakkaasti. Huomaat, että seos vetäytyy hieman kasaan.
 4. Lisää Pofiber-kuitu, perunatärkkelys ja leivinjauhe. Vatkaa jälleen hyvin ja anna seistä noin 15 min. Mikäli maustat leipää laita mausteet tässä vaiheessa mukaan.
 5. Nosta kuuma pannu tai pelti uunista ulos hellan päälle. Varo, että et polta käsiäsi.
 6. Kastele kädet vedellä ja muotoile taikinasta yksi tasainen pallo. Käsittele taikinaa hellin ottein, niin saat muotoiltua pallon. Aseta pallo kuumalle pannulle tai pellille ja vedä pallon päälle terävällä veitsellä viilto.
 7. Paista sämpylää 180 C asteessa 35 minuuttia kunnes kauniin ruskea.
 8. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista ja nauti vaikkapa Keiju-leivitteen ja muiden sinulle sopivien päällisien kera.

P.S. Näissä on paljon kuitua, joten kannattaa totutella vatsaa ja syödä vain yksi päivässä ja katsoa miten vaikuttaa vatsan toimintaan. Olin yhteydessä Semperin kuluttajapalveluun. Kysymykseeni onko Pofiber-perunakuidulla jokin päivittäinen määrä paljonko sitä voi syödä, jotta suolisto ei mene tukkoon, sain tällaisen vastauksen:

”Hei Helena, Kiitos yhteydenotosta ja palautteestasi. Mahtavaa kuulla, että tuotteestamme on ollut sinulle apua. Mitään virallista ohjeistusta perunakuidun päivittäiselle saannille ei ole asetettu. Perunakuidun määrä leivottavissa tuotteissa on suhteellisen pieni, ja jos sitä lisäksi käytetään yhdessä vähäkuituisten aineksien kanssa, ei tuotteiden kuitupitoisuus pitäisi kasvaa kovin suureksi. Kuidun herkkyydessä on tietenkin yksilöllistä vaihtelua ja herkkävatsaisten kannattaa kokeilla mikä määrä on itselle sopiva. Ystävällisin terveisin, Hanna Tallberg Kuluttajapalvelu Oy Semper Ab”

Tässä alla muutama kuva leivonnan avuksesi.

One Comment Lisää omasi

 1. Helena sanoo:

  Sain Fannin äidiltä kuulla, että ensimmäisen kokeilun he olivat tehneet eri psyllium merkillä ja eri siirapilla. Fannin mielipide oli ollut, että vähän karvaan ja suolaisen makuista. Seuraavana päivänä äiti löysi juuri ne raaka-aineet, jotka ovat reseptissä ja tässä Fannin kommentti: ”Miten ihmeessä tässä voi olla ihanan rapea kuori ja sisältä tämä on niin pehmeää!” Myös Fannin kaveri joka ei ole millekkään allerginen, pyysi tätä ohjetta kotiin, että äitinsä tekisi tätä myös hänelle. On aivan mahtavaa kuulla, että pieni neitokainen sai oman leivän ja että vielä kaverikin tykkäsi. Näin menee eteenpäin tietoisuus, että ruokarajoitteisten leipomukset voivat olla jopa parempia kuin perinteiset. Elämän ilman viljoja ei tässä tapauksessa ollutkaan rajoite.

  Tykkää

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s