PERINTEISTEN KAKKUJEN RAAKA-AINEET JA VINKKEJÄ SIIHEN MITEN MUUTAN RESEPTIN LUONTAISESTI GLUTEENITTOMAKSI

on

Kun puhun luontaisesti gluteenittomista kakuista tarkoitan kakkuja, joiden raaka-aineissa ei ole gluteenia. Gluteenipitoisia jauhoja ovat vehnä, ohra, ruis ja kaura. On olemassa gluteenitonta kauraa. Mikäli olet keliaakikko tai gluteeniyliherkkä, on tärkeää varmistaa kauran puhtaus ennen leivontaa.

Usein vilja-allergiat kulkevat käsi kädessä siten, että jos on yliherkkä vehnälle, saattaa saada oireita myös kaurasta, rukiista ja ohrasta. Kuulun tähän ryhmään ja lisäksi saan oireita maissista, soijasta ja monesta muusta ruoka-aineesta. Joillain henkilöillä kaikki tunnetuimmat viljalajit aiheuttavat oireita. Sellaisten kakkujen osalta, joissa ei ole ollenkaan tunnettuja viljoja, käytetään termiä viljaton.

Näiden erikoiskakkujen leivonta poikkeaa vehnäjauhoilla leivottavista perusraaka-aineiden osalta, sillä niissä ei ole gluteenin muodostamaa sidosverkkoa. Annan alla vinkkejä millä raaka-aineilla saat nämä kakut onnistumaan.

Tässä artikkelissa käsittelen vain luontaisesti gluteenittomiin kakkuihin liittyviä ohjeita. Muihin korvaavuuksiin, kuten kananmunat, lehmänmaito tai valkoinen sokeri, pyydän sinua ystävällisesti laittamaan viestikenttään kysymyksesi. Vastaan niihin mielelläni.

SOKERIKAKKU

Vehnällä leivottava perinteinen sokerikakku sisältää kolme raaka-ainetta, joita on yhtä paljon. Sokeria, kananmunia ja vehnäjauhoja, jokaista yksi perinteinen juomalasillinen. Sokeri ja kananmunat vatkataan kuohkeaksi sekä tiiviiksi vaahdoksi ja mukaan seulotaan vehnäjauhot. Kakku siirretään hyvin voideltuun ja jauhotettuun, tai leivinpaperilla vuorattuun, vuokaan ja paistetaan 200 C asteessa noin 20 – 25 minuuttia.

Tämän kakun voit tehdä loistavasti samalla periaatteella luontaisesti gluteenittomaksi. Voit laittaa sokeria, kananmunia ja jotain luontaisesti gluteenitonta tärkkelyspitoista jauhoa saman verran kutakin.

Huomioitavaa on, että tällainen kakkupohja kuivuu nopeasti. Ellet käytä sitä heti jäähtymisen jälkeen, kannattaa se suojata kelmun alle. Toinen huomio on, että mikäli haluat tehdä kakkupohjan pakastimeen, niin suosi tapiokatärkkelystä, joka pitää hyvin rakenteensa myös pakastaessa.

Alla kaksi esimerkkireseptiä luontaisesti gluteenittomista sokerikakkupohjista:

LUONTAISESTI GLUTEENITON SOKERIKAKKUPOHJA PERUNATÄRKKELYKSELLÄ

Sokerikakkupohja perunatärkkelyksellä.

LUONTAISESTI GLUTEENITON SOKERIKAKKUPOHJA MAISSITÄRKKELYKSELLÄ

Sokerikakkupohja maissitärkkelyksellä.

Sokerikakkupohjat ovat mietoja maultaan sekä pehmeitä ja sopivat hyvin täytekakkupohjaksi. Voit maustaa kakkutaikinaa omien mieltymystesi mukaan.

………………….…………………………………………………………………………………………

MUROTAIKINAKAKKUPOHJA

Perinteinen murotaikinakakkupohja sisältää n. 125 g voita, n. 1 dl sokeria, 1 kpl kananmunia ja 3 – 3.5 dl vehnäjauhoja. Taikinassa sekoitetaan huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Siihen lisätään huoneenlämpöinen kananmuna ja vehnäjauhot. Taikina siirretään jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi, jonka jälkeen se muotoillaan kakkupohjaksi. Päälle levitetään halutut mausteet, täytteet ja paistetaan 200 C asteen uunissa noin 30 minuuttia.

Yllä olevaan reseptiin kannattaa luontaisesti gluteenittomaan versioon käyttää 2 kananmunaa. Pohja saa jäädä ”muromaiseksi”, joten et tarvitse pohjaan ksantaania tai psylliumia. Kananmuna hoitaa sidosaineena toimimisen. Kannattaa valita myös jauhoseos, jossa on mukana jotain tärkkelystä, kuten peruna-, maissi- tai tapiokatärkkelys. Ne myös sitovat taikinaa yhteen.

Alla luontaisesti gluteeniton esimerkkikakkupohja:

LUONTAISESTI GLUTEENITON MUROTAIKINAKAKKUPOHJA

Murotaikinakakkupohja riisijauhoilla.

Murotaikinakakkupohjat sopivat mataliin vuokiin tehtäviin piirakka-kakkuihin. Sokerikakkuun verrattuna rasva antaa kakkuun mehevyyttä sekä murumaisen koostumuksen, eikä kakut kuiva nopeasti.

………………….…………………………………………………………………………………………

VOITAIKINAKAKKUPOHJA

Perinteinen voitaikinakakkupohja tehdään voitaikinasta, jossa on 100 g voita, 2.5 dl vehnäjauhoja ja 2 rkl vettä. Hieman pehmennyt voi ja jauhot nypitään, lisätään vesi ja muotoillaan taikinaksi. Laitetaan kelmuun ja jääkaappiin noin 30 minuutiksi, jonka jälkeen muotoillaan matalaan kakkuvuokaan ja täytetään mieluisilla täytteillä. Paistetaan noin 220 C asteessa 30 – 40 minuuttia.

Luontaisesti gluteenittomaan voitaikinakakkupohjaan tarvitset jonkin sidosaineen kuten ksantaani, psyllium, tapiokatärkkelys, Pofiber-perunakuitu, perunatärkkelys ja maissitärkkelys. Muuten kakkupohja murenee liikaa leikatessa.

Esimerkki luontaisesti gluteenittomasta voitaikinakakkupohjasta:

LUONTAISESTI GLUTEENITON VOITAIKINAPOHJA

Voitaikinapohja riisijauhoilla ja maissitärkkelyksellä.

…………………………………………………………………………………………………………

RASVAISET KUIVAKAKUT, JOTKA VOIDAAN MYÖS TÄYTTÄÄ

Perinteisesti rasvaiset kuivakakut toimivat juhlavien kakkujen pohjina. Niitä voidaan jo taikinavaiheessa maustaa erilaisin yrtein ja maustein kuten timjami, sitruuna, appelsiini, suklaa, pähkinät, mantelit, vanilja, kaneli, neilikka tai vaikkapa pomeranssinkuori. Usein niihin lisätään myös kuivahedelmiä.

Kakun perusraaka-aineet ovat n. 250-400 g voita, 2-4 dl sokeria, 2-4 kananmunaa, 3-6 dl vehnäjauhoja, 2-3 tl leivinjauhetta sekä mausteet maun mukaan. Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja kananmunat lisätään yksitellen pienen määrän jauhoja kera voimakkaasti vatkaten. Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja lisätään taikinaan varovasti käännellen.

Tässä kakkutaikinassa onkin kananmunia reilusti ja sidosaineeksi riittää siten jokin tärkkelys kuten tapioka, maissi tai peruna. Suosin tapiokatärkkelyksen ja perunatärkkelyksen molempien lisäämistä, sillä tapiokatärkkelys sitoo hyvin ja perunatärkkelys antaa pehmeyttä sekä kosteutta.

Rasvaiset kakut sopivat erittäin hyvin kuppikakkuihin ja voit loihtia niihin mitä ihanimpia kreemejä sekä sekoittaa taikinaan haluamiasi lisukkeita.

LUONTAISESTI GLUTEENITON RASVAINEN KAKKU

Rasvainen kakkupohja Helenan vaalealla jauhoseoksella.

Rasvaiset kakkupohjat kostutetaan tyypillisesti jollain alkoholilla kuten rommi, konjakki, punssi tai likööri.

………………….…………………………………………………………………………………………

KUIVAKAKUT

Ovat kakkuja, joita ei yleensä täytetä, vaan taikinaan lisätään halutut mausteet. Kuivakakuista Suomessa ehkä tunnetuin on tiikerikakku, joka tehdään jakamalla taikina kahteen osaan ja lisäämällä toiseen osaan kaakaojauhetta ja näin ilmaantuvat tiikerin raidat. Tiikerikakun perusraaka-aineet perinteisesti ovat 200 g voita, 2 dl sokeria, 3 kananmunaa, 4 dl vehnäjauhoja, 2 tl leivinjauhetta, 2 tl vaniljasokeria, 1 dl kermaa ja 2 rkl kaakaojauhetta.

Huomasin tätä artikkelia tehdessäni, että minulta ei blogistani löydy kuivakakun ohjetta. Teen niitä todella harvoin. Mikäli lähtisin tekemään tiikerikakkua, käyttäisin siihen aivan samat raaka-aineet kuin yllä ja korvaisin vehnäjauhot Helenan vaalealla jauhoseoksella. Tässä seoksessa on mukana ksantaania ja jauhoilla voi leipoa myös pullaa, joka kaipaa extra sidosaineen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä artikkelit:

VOIKO GLUTEENITONTA LEIPOA ILMAN KSANTAANIA JA PSYLLIUMIA?

TÄRKKELYSTEN MERKITYS JA EROJA GLUTEENITTOMASSA LEIVONNASSA

USEIN KYSYTTYÄ RUOKARAJOITTEISILLE LEIVOTTAESSA

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s