TEALLE IKIOMA JUHLALEIPÄ

on

Hei Tea,

tänään on päivä kaksi, kun yritän tehdä  juhlaleivän reseptiä tulevaan viikonloppuusi. Kerroit minulle, että jauhoista sinulle sopivia ovat riisi, manteli, kookos sekä pähkinät. Tärkkelykset, psyllium sekä ksataani ovat poissa ruokavaliostasi. Onneksi kananmuna, maitotuotteet, leivinjauhe ja sooda ovat mahdollisia raaka-aineita.

Minulle sopii mainitsemistasi jauhoista riisi ja kookos. Koska psyllium eikä ksantaani ole mahdollisia raaka-aineita on mietittävä jokin muu tapa saada leipä pysymään kasassa. Purutuntuma on tärkeä osa leivän nauttimisen kokemusta ja on mietittävä miten sen saa aikaan. Lisäksi leivässä on hyvä olla kuohkeutta ja onneksi sinulle sopii kananmuna ja leivinjauhe.

Tein eilen kokeilun, jossa jälleen kerran totesin, että leipään ei yksin riitä kananmunat ja maitotuotteet tuomaan joustavuutta, rakennetta sekä purutuntumaa. Illalla sänkyyn mennessä asia askarrutti mieltäni ja ilmeisesti yön aikana alitajunta teki töitä. Heureka, aamulla hoksasin, että juustot ovat ratkaisu. Nehän ovat joustavia rakenteeltaan! Olin niin iloinen, että sinulle käy maitotuotteet. Lisäksi mietin, että purutuntumaa ja liimaa saisin pellavasiemenrouheesta.

Totuttuun tapaani selasin nettiä ja etsin kuumeisesti onko joku muu yrittänyt samaa. Löysin ns. pilvileivän. Siinä on runsaasti kananmunaa ja minusta se puskisi läpi. En kylläkään ole kokeillut tehdä tätä pilvileipää, joten ehkä olen väärässä. Täytyy kokeilla joku päivä.

Sitten sattumoisin näin reseptin, jossa oli käytetty mantelijauhoja ja juustoja. Siitä innostuneena ajattelin, että jos siinä oli onnistuttu, niin on kokeilemisen arvoinen. Laittaisin jauhojen sekaan paahdettua pellavansiemenrouhetta tuomaan kivaa suutuntumaa ja saisin sillä myös lisää ”liimaa” , jotta leipä olisi joustava ja pysyisi hyvin kasassa.

Näin syntyi leipä, jonka voit maustaa oman makusi mukaan. Löytämässäni videossa tämän tyyppisestä taikinasta oli tehty pizzapohja. Kun söimme mieheni kanssa leipää totesimme, että siihen todellakin sopii päälle sulatettu juusto sekä tomaatteja. Kerroit haluavasi leivistä neliön muotoisia, joten leikkasin leipälevyn sellaiseksi.

Tässä sinulle ikioma juhlaleipäresepti. Toivottavasti se maistuu miettimilläsi täytteillä sekä lisukkeilla ja juhlistasi tulee onnistuneet.

Kesäisin juhlaterveisin,

Helena

TEAN JUHLALEIPÄ

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-aineet:

 • 125 g mozzarellajuustoa
 • 0.5 dl tuorejuustoa
 • 30 ml (2 rkl) kookosjauhoja
 • 45 ml (3 rkl) riisijauhoja
 • 0.5 dl paahdettua pellavansiemenrouhetta
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 tl jotain yrttimaustetta (tai muita mausteita oman maun mukaan)
 • 1 kananmuna
 • 2 dl cheddarjuustoa
 • 1 tl suolaa (oman maun mukaan)

Valmistusohje:

 1. Mittaa tehosekoittajaan mozzarella, tuorejuusto sekä kananmuna. Teho sekoita vähintään 2 minuuttia.
 2. Mittaa toiseen kulhoon jauhot, leivinjauhe sekä mausteet. Sekoita hyvin keskenään.
 3. Kaada juustokananmunaseos kuiviin aineisiin ja sekoita.
 4. Lisää raastettu cheddarjuusto ja sekoita tasaiseksi massaksi.
 5. Laita jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.
 6. Leivo suorakaiteen muotoon, jonka leikkaat osiin pizzaleikkurilla tai veitsellä. Voit myös jakaa taikinan osiin ja tehdä niistä pyöreitä leipäsiä tai vaikkapa esipaistetun pizzapohjan.
 7. Paista 210 C asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes kauniin ruskea.
 8. Leikkaa uudestaan ja tarjoile haluamasi päällysteiden kanssa, joko lämpimänä tai jäähtyneenä.

Tässä muutama kuva tämän päivän leivonnasta.

juustoleipä1juustoleipä2juustoleipä3juustoleipä4juustoleipä5juustoleipä6juustoleipä7juustoleipä8juustoleipä9juustoleipä10juustoleipä11juustoleipä12juustoleipä13juustoleipä14juustoleipä15juustoleipä18juustoleipä19

 

 

 

 

 

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s