KAKKUPOHJA PERUNAJAUHOILLA SEKÄ IKEAN SILIKONIVUOKA TESTISSÄ

on

Sukuun on syntynyt hiljattain lisää vauvoja ja tänään oli yhteistä aikaa tutustua näihin pikku tulokkaisiin. Ihania palleroita ja niin söpöjä. Tapasimme vanhassa kodissamme, joka on nykyisin vanhimman tyttäremme perheen koti.

Kun kysyin mitä voisin tuoda mukanani, niin toive oli täytekakkua, sellaista, jota leivoin lapsillemme, kun he olivat pieniä. Se tarkoittaa pehmyttä luontaisesti gluteenitonta täytekakkupohjaa. Tein sen aina ennen Maizenalla, mutta nyt kun olen saanut maissiallergiasta diagnoosin, niin ensimmäistä kertaa jauhoina oli vain perunatärkkelys, eli nimeltään perunajauho Suomessa.

kakkupohja14

Samalla halusin testata Ikean sydämenmuotoista silikonivuokaa ja toimisiko se kuinka hyvin kakkupohjan tekemisessä. Vuoka toimi erittäin hyvin ja kakku nousi kauniisti, paistui tasaisesti ja irtosi pienellä vaivalla. Ohjeessa sanottiin, että vuoka tarvitsee voidella vain ensimmäisellä käyttökerralla. Miten helppoa! Huomasin myös, että se on erittäin vaivaton pestä leipomisen jälkeen.

kakkupohja10kakkupohja4

Tämä kakkuresepti on se perinteinen kaikkia yhtä paljon täytekakkupohja. Kananmunia, sokeria ja jauhoja on yhteensä yhtä paljon ja se toimii sekä vehnäjauhoilla, maissitärkkelyksellä ja nyt todistetusti myös perunatärkkelyksellä. Pohjasta on aina tullut ihanan kuohkea sekä pehmyt Maizenalla ja niin tuli myös perunajauholla. Ehkä perunajauholla tuli vielä pumpulisempi ja pehmeämpi. En jäänyt siten ikävöimään maissitärkkelystä ollenkaan.

KAKKUPOHJA PERUNAJAUHOILLA

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-Aineet:

 • 4 huoneenlämpöistä kananmunaa
 • 1.5 dl hienoa sokeria
 • 1.5 dl perunajauhoja (perunatärkkelystä)
 • 1 tl leivinjauhetta

Valmistusohje:

 1. Voitele vuoka kevyesti.
 2. Sekoita perunajauhot ja leivinjauhe hyvin keskenään.
 3. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmis, kun pystyt piirtämään kohokuvion taikinan pinnalle ja se pysyy siinä muutaman sekunnin.
 4. Sekoita jauhot taikinaan erittäin kevyesti. Älä vatkaa, muuten rikot kananmunavaahdossa olevat ilmakuplat.
 5. Kaada kakkuvuokaan ja paista 180 C asteessa noin 35 minuuttia.
 6. Anna jäähtyä ja liuta veitsellä varovasti kakun ja vuoan reunojen välistä. Näin kakku irtoaa vuoasta vaivatta.
 7. Kumoa kakku ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan.
 8. Täytä mieleisillä täytteillä.

Käytin täytteenä  mustikka/mustaherukkahilloa ja kermavaahtoa, jossa oli hivenen rahkaa mukana. Kostutin kakun 100% appelsiinimehulla. Näin kakkuun tuli makean kirpsakka maku. Kakkumuotti jättää kakun pintaan kauniin kuvion, jonka mukaisesti on kakku helppo koristella.

Tässä kuvia matkan varrelta:

kakkupohja1kakkupohja2kakkupohja3kakkupohja4kakkupohja5kakkupohja6kakkupohja7kakkupohja8kakkupohja9kakkupohja10kakkupohja11kakkupohja12kakkupohja14kakkupohja15kakkupohja16kakkupohja17kakkupohja18kakkupohja20kakkupohja21kakkupohja22

Juhlista kotiin tuomisiksi jäi pelkkä kakkutarjotin. Onneksi en ole allerginen perunatärkkelykselle, joten tätä kakkupohjaa ja vuokaa tulen käyttämään vielä useamman kerran!

 

2 Comments Lisää omasi

 1. sisseli sanoo:

  Olipa mielenkiintoinen kakkuohje. En ole mikään leipojatyyppi, mutta tämä voisi olla just mun taidoille (ja kärsivällisyydelle) sopiva ohje. Ja tarvittavat aineksetkin löytyvät kotoa 🙂

  Tykkää

  1. Helena sanoo:

   Hei Sisseli, mukava kuulla, että tämä sopisi sinulle. Tässä kakkupohjassa on tärkeää, että kananmunat ovat huoneen lämpöiset. Myös se, että vatkaa kananmunan ja sokerin todella hyväksi kiinteäksi vaahdoksi ja että lisää jauhot siihen varovasti sekoittaen. Tämän jälkeen nopeasti vuokaan ja uuniin. On peruskakkuresepti, jota varmasti aika moni on tottunut käyttämään. Äitini aikoinaan opetti, että kaikkia laitetaan juomalasillinen. Juomalasit olivat aikoinaan juuri tuon noin 1.5 dl. Jos vatkaa oikein hyvän vaahdon, niin sitten ei välttämättä tarvitse edes käyttää leivinjauhetta. Perinteiset Itävaltalaiset kakut ovat aina kohotettu ilman leivinjauhetta ja niissä toimii tiukka kananmunanvaahto kohottavana aineena. Onnistumisen iloa ja makeita kakkukekkereitä sinne kotiisi 🙂 t. Helena

   Tykkää

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s