PIZZAPOHJA 2.0

on

Hei Petra,

jo reilun vuoden verran olen pyytänyt haasteita RuokaRajoitteiset ryhmämme kautta ja tein sen jälleen. Esitit pyynnön, että jos vain vielä joskus normaaliin pizzataikinaan verrattavan pizzataikinan saisit. 

pizza 2.0 uunista ulos ja tarjottimelle

Olen tehnyt lukemattomia luontaisesti gluteenittomia pizzapohjia, mutta en uudella menetelmälläni, jossa ihan aluksi keitetään kiisseli. Kun nyt katson ja olen maistanut yllä olevan kuvan pizzaa olen vakuuttunut, että kiisselimenetelmä on se ratkaisu, joka jäljittelee gluteenin ominaisuuksia leivonnassa. Tähän mennessä ovat onnistuneet pullat, leipä ja joulutortut. Parempina kuin koskaan ennen ja ilman psylliumia, jonka mausta ja hajusta en pidä.

Mikä tekee täydellisen pizzan? Se on varmasti jokaisen mielestä hieman erilainen. Minulle se on rapeat pulleat reunukset ja pehmeän joustava sisus. Siinä on jotain pullamaista, mutta se on suolainen makea.

Kokeilin kaksi eri taikinaa ja tästä 2.0 versiosta tuli mieluisa. Mikäli tämä ei ole sinulle sopiva, niin kerro siitä minulle ja kehitän lisää uusia versioita.

Tämän pizzan valmistaminen on helppoa, mutta pitää jaksaa odottaa, että taikina kohoaa ainakin 5 tuntia. Taikinan voi tehdä aamulla ja leipoa illalla. Vaikka se kohoaisi yli viisi tuntia, niin se ei mene pilalle, on vain kuohkeampi.

Tässä pizzassa maistuu durrajauho ja käytän sitä sen pehmeyden vuoksi. Uskoisin, että tämä pizza on mahdollista tehdä monella eri jauhoseoksella, tärkeää on prosessi, jossa kiisseli keitetään ja taikina nostatetaan vain kerran. Tärkeää on myös, että taikinan vesiprosentti säilyy siellä noin 70 % paikkeilla, eli taikinan pitää jäädä löysäksi.

Aion jatkaa eri makuisten ja paksuisten pizzojen työstämisen tällä menetelmällä. Toivottavasti myös sinulle tällä tavalla löytyi se aidon pizzataikinan veroinen gluteeniton taikina.

Huomioitavaa on, että mitä ohuemmaksi saat taikinan keskeltä siinä vaiheessa, kun laitat sen kohoamaan laatikkoon, niin sitä rapeampi tulee pizzan pohjasta paistaessa. Jos jätät pohjan paksuksi, niin saat aikaan pannupizzan tyyppisen lopputuloksen, sillä taikina kohoaa hienosti.

Toinen asia, joka vaikuttaa rapeuteen, on se miten kauan ja kuumassa uunissa paistat pizzan. Oma uunini on mahdollista lämmittää 275 C asteeseen ja paistoin pizzan sillä lämpötilalla. Ihanteellinen tilanne olisi omistaa pizzakivi tai pizzauuni. Sillä lopputulos olisi vielä parempi.

Tässä sinulle ohjeistus miten taikina valmistui.

Luontaisesti gluteeniton pizzapohja 2.0 – maidoton – vegaani

Resepti: Helena Kemppainen

Raaka-Aineet:

 • 300 g vettä + 15 g tapiokatärkkelystä
 • 110 g täysjyväriisijauhoja
 • 60 g tapiokatärkkelystä
 • 1 tl ksantaania
 • 6 g tuoretta hiivaa
 • 40 g durrajauhoja
 • 1-2 tl suolaa, maun mukaa
 • öljyä voiteluun

Valmistusohje:

 1. Laita paksupohjaiseen kattilaan vesi ja 15 g tapiokatärkkelystä. Koko ajan sekoittaen kuumenna seosta hellalla kunnes kiehuu. Siirrä sivuun ja varmista, että syntyy lähes kirkas kiisseli.
 2. Kaada kiisseli kulhoon ja anna jäähtyä noin 10 min.
 3. Kun kiisseli on hieman jäähtynyt ja vielä lämmin lisää siihen 110 g täysjyväriisijauhoja ja sekoita tasaiseksi massaksi.
 4. Mittaa erilliseen astiaan 60 g tapiokatärkkelystä ja 1tl ksantaania.
 5. Lisää tapiokatärkkelys- ja ksantaanisekoitus taikinaan ja vaivaa jälleen tasaiseksi massaksi.
 6. Lisää taikinaan 6 g tuorehiivaa ja vaivaa jälleen tasaiseksi, kunnes kaikki hiiva on sekoittunut muuhun massaan.
 7. Lisää taikinaan 40 g durrajauhoja ja 1 – 2 tl suolaa. Vaivaa jälleen taksiseksi massaksi.
 8. Huomaat, että taikina tarttuu käsiin ja sen on tarkoituskin tehdä niin. Taikinan vesipitoisuus kuuluisi olla noin 70 %.
 9. Laita muovisen laakean säilytysastian pohjalle leivinpaperi sekä täysjyväriisijauhoja ja kaavi taikina siihen päälle. Katso alla olevat kuvat. Huomioi, että minulla oli leivinpaperi loppu ja taikinan siirtäminen kohotusastiasta oli mahdollista vain ison lastan avulla ja taikina hieman repesi. On siis parempi, että taikinan voi siirtää leivinpaperin avulla.
 10. Muotoile taikinasta keskeltä ohut ja hieman reunoilta paksumpi pizzapohja.
 11. Laita muoviastian päälle kansi ja sulje se tiiviisti.
 12. Siirrä astia lämpimään paikkaan. Esimerkiksi lämpimän peiton sisään. Näin hiiva käynnistyy ja taikina kohoaa mukavasti.
 13. Anna kohota 5 tuntia.
 14. Kuumenna uuni vähintään 275 C asteeseen.
 15. Päällystä pizza mieleisesi mukaan.
 16. Kun uuni on kuuma siirrä pizza uuniin ja paista sitä noin 15 minuuttia. Kunnes reunat ovat kauniin ruskettuneet ja pohja rapea.

Näiden kuvien kera toivotan sinulle ja kaikille ruokarajoitteisille onnellista sekä makoisaa vuotta 2018!

Lämpimäisin terveisin,

Helena

pizza 2.0 vesipizza 2.0 tapiokatärkkelys kiisseliinpizza 2.0 tärkkelysken sekoittaminen veteenpizza 2.0 kiisselipizza 2.0 jauhot1pizza 2.0 jauhot kiisseliinpizza 2.0 tärkkelyspizza 2.0 lisää jauhoja taikinaanpizza 2.0 hiivapalapizza 2.0 hiivan lisääminen taikinaanpizza 2.0 durrajauhojen mittaaminenpizza 2.0 durrajauhot taikinaanpizza 2.0 jauhojen ja suolan lisäyspizza 2.0 taikina valmispizza 2.0 kohotuslaatikon jauhottaminenpizza 2.0 taikina kohotuslaatikkoon jauhojen päällepizza 2.0 taikinan levitys kohotuslaatikkoonpizza 2.0 taikina kohotuslaatikossapizza 2.0 kohotuslaatikko peiton alle 1pizza 2.0 taikina peitonallapizza 2.0 kohonnut pizzataikinalevypizza 2.0 kohonnut pizzataikinapizza 2.0 taikinan nosto uunipellillepizza 2.0 täytteiden kanssa valmiina uuniinpizza 2.0 uunista ulos ja tarjottimellepizza 2.0 valmiina nautittavaksipizza 2.0 jääkiekkoa ja pizzaapizza 2.0 haukattu pala

Toivon, että kunnioitat reseptikeksintöjäni, joiden suunnitteluun ja toteutukseen on kulunut valtavasti aikaa ja myöskin taloudellisia resursseja. Tekstit ja kuvat tässä blogissa ovat omaisuuttani, joten ethän kopioi niitä ilman lupaa.

 

 

 

 

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s