HOITONA RAVITSEMUS

on

Minua on mietityttänyt 20 vuotta saanko tarpeeksi ravinteita moniallergisen ruokavaliostani? Monesti olen aikonut mennä ravintoterapeutille tai ravintovalmentajalle asiasta kysymään, mutta aina on vain jäänyt menemättä. Olen tamplannut omillani ja ottanut selvää netistä ja kirjoista. Väillä hyvin ja välillä huonoin menestyksin. Sen olen huomannut, että kun vältän niitä ruoka-aineita, joille olen allerginen, kiinnitän erityistä huomiota siihen, että syön monipuolisesti ja käytän ravintoni tukena lisäaineita, ihoni voi paremmin.

Kolme viikkoa sitten ystäväni kertoi minulle, että hänen tuttunsa, Jaana Ylitalo, opiskelee kokonaisvaltaista ravitsemuksellista hoitoa ja tarvitsi erittäin vaikean tapauksen käytännön harjoitteluun. Kuultuani tämän, lupauduin heti. Innoissani ja jännittyneenä odotin tapaamistamme.

Lupauduin mielelläni. Sovimme Jannan kanssa tapaamisen ja hän haastatteli minua useita tunteja ja selvitti tarkkaan taustani, sekä allergiahistoriani. Kävimme läpi kaikki allergiasairaalassa tehdyt testitulokset. Hän oli kiinnostunut koko historiastani aina äitini raskausaikaa myöten.

Sain kotitehtäväksi tehdä elämäkaarestani kartan ja merkitä sinne erityisesti mieleeni tulevat asiat, jotka liittyivät terveyden- ja mielentilaani. Toinen kotitehtävä oli pitää ruokapäiväkirjaa vähintään neljä vuorokautta.

Toisella kerralla sitten kävimme läpi muistiinpanoni ja sen seurauksena sain ohjeita ja ruokavalioani parantavan ohjelman.

Haluaisin huomauttaa, että jokainen on yksilöllinen ja nämä eivät ole yleisluontoisia ohjeita, vaan erityisesti mietitty omien allergioitteni ja ruokavalioni parantamiseksi. Ilman ammattilaisen haastattelua ja taustatutkimusta en suosittele näitä noudattamaan!

Jaana kertoi, että meillä olisi kolme tehtävää edessämme. Suolistoni eheyttäminen, kehoni tulehdusten hillitseminen ja rasvahappojen tasapainottaminen. Näytti siltä, että kehostani puuttuu kyky pilkkoa histamiineja ja siihen oli puututtava. Tämä jotenkin resonoi minussa voimakkaasti, sillä olenhan aina turvautunut antihistamiineihin allergisen reaktion puhjetessa.

Tässä muutama ohje (ei ole koko luettelo), jonka sain:

  1. Minun pitää lisätä ruokailukertoja 4-6 päivässä. Nyt syön vain 2 kertaa päivässä ja näin keho ei saa säännöllisesti ravintoa ja suoli ei saa tarpeeksi ”töitä”. Sitten kun se vihdoin saa jotain sisäänsä on urakka vähän liian ”rankka” ja väliajalla vatsahapot menevät epätasapainoon.
  2. Kuitujen lisääminen ruokavalioon on tärkeää. Marjat, kasvikset ja minulle sopivat täysjyväviljat erityisesti. Saan syödä lihaa ja kalaa ihan niin kuin ennenkin, mutta se ei saa muodostaa päärunkoa ruokailussani.
  3. Minun olisi hyvä laittaa veteen hieman omenaviinietikkaa ja nauttia se ennen ruokailua. Toinen hyvä asia olisi nauttia tilkka omenaviinietikkaa esim. salaatin kera päivittäin.
  4. Ruoka on pureskeltava kunnolla ennen nielaisua. Sen teenkin, sillä minut on kerran kiidätetty ambulanssilla sairaalaan, kun ruokapala tukki ruokatorven allergisen reaktion yhteydessä. En ikinä unohda sitä reissua, kun en voinut 36 tuntiin nielaista omaa sylkeäni. Opin pureskelemaan ruokani!
  5. Ruokaa syödessä ei saa nauttia liian suurta määrää nestettä, jotta mahan omat hapot pääsevät toimimaan kunnolla. Vettä kannattaa juoda yli litra päivässä väliajoilla ja vain sen verran ruokailun yhteydessä, että nieleminen tuntuu hyvältä.
  6. Jaana suositteli minulle monipuolisen ravinnon lisäksi seuraavia ranintolisiä: L-glutamiinijauhe joka on aminohappovalmiste, D-vitamiini, Kalaöljy, Sinkki, Mangnesium, Probiootti, ja Pycnogenol. Nämä kaikki parantaisivat ihoni kuntoa ja muutenkin koko solujeni toimintaa.

Ravintolisät

Olen nyt viikon syönyt paremmin ja kolme päivää ottanut yllä mainittuja ravintolisiä. Erityisen innoissani olen L-glutamiinijauheesta. En tiedä oikein miten tätä kehon tunnetta avaisin, mutta olo on kuin uudelleen syntynyt. Ajatus juoksee, minulla on valtavasti energiaa ja piristynyt olo. Tunnen olevani 25 v.

Nyt mietinkin olenko elänyt turhaan liian ”pienellä liekillä” ja elimistöni on taistellut koko ajan saamatta kunnon ravinteita.

Tätä ohjelmaa aion jatkaa ja dokumentoida tarkkaan mitä minulle tapahtuu. Tiedä vaikka allergisen elämä näin helpottuisi ja kehoni alkaisi sietää eri ruoka-aineita ja ulkoisia ärsykkeitä kuten siitepölyt ja eläinhilseet. Näin toivon ja katson luottavaisesti huomiseen!

Olisi mukava saada kommentteja siitä millaisia ravintolisiä sinä käytät, tai miten ruokavaliolla autat itseäsi voimaan paremmin?

 

 

 

 

 

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s