MIRJA-ÄIDILLE JOTAIN HYVÄÄ

on

Hei Mirja,

Otit minuun yhteyttä RuokaRajoitteiset ryhmän kautta.

Esitit seuraavan pyynnön ja haasteen:

Hei Helena, tyttäreni haluaisi leipoa minulle syntymäpäiväkseni jotain hyvää. Olen herkistynyt työpaikkojen sisäilmassa homeille ja kemikaaleille, mistä jäljellä on reagointi minulle sopimattomaan sisäilmaan, kemikaaleihin (jotkut rakennusmateriaalit, pesuaineet, sanomalehdet) ja joihinkin ruoka-aineisiin kurkun/ruokatorven turpoamisella, flunssaoireilla ja poskinontelotulehduksilla (aiemmin ollessani vielä työpaikalla oireita oli paljon enemmän).

Käytän dysbioosi-ruokavalion suuntaista ruokavaliota, mikä on vähentänyt oireilua paikkojen ja kemikaalien välttelyn lisäksi. Saamani ruokavalio-ohjeet olivat hyvin tarkat, mutta kokeillessani sitä olin liian usein nälkäinen ja laihduin liikaa. Olen itse päätynyt helpompaan, jossa poissuljettu on leipomista ajatellen mm. vehnä, kaura, mehu, hiiva, alkoholi, kuivahedelmät, sokeri ja kaikki muutkin makeutusaineet paitsi stevia.

Käytän muuta täysjyväviljaa (ohra, ruis, tattari, hirssi, maissi), siemeniä, pellavarouhetta, munaa, hedelmiä, soija- ja riisimaitoa ja leivinjauhetta. Makeat hedelmät kuten banaani, peruna, maitotuotteet ja margariini olisi kielletty, mutta käytän niitä silti. Manteleita, pähkinöitä, omenaa ja sitrushedelmiä en voi käyttää kurkun turpoamisen takia.

Otatko haasteen vastaan?

Totta kai otin haasteesi vastaan. Aikataulullisesti en pystynyt toteuttamaan tätä  syntymäpäiväksesi, mutta toivottavasti tyttäresi ei siitä kovasti harmistu. Hän pääsee tekemään sinulle vähän myöhäisen synttäri-herkun.

Haaste ei ollut helppo, sillä ruokavaliosi on tällä hetkellä erittäin rajattu. Lisäksi  mietin mikä olisi kiva nuorelle neidille valmistaa. Kävin lukuisia vaihtoehtoja läpi ja kokeilinkin jo yhden kakun, mutta sen maku muistutti suolaista piirakkaa.

Koska olen aikataulusta myöhässä ja tänäänkin aikaa olisi rajoitetusti, halusin tehdä jotain nopeaa. Päädyin tekemään maissijauhoista ja kananmunanvalkuaisesta pehmyen Amerikkalaistyylisen aamiaispannukakun. Siihen päälle vadelmista kastikkeen. Tähän makuyhdistelmään sopisi hyvin kookoskermavaahto ja niin tästä tulisi ”synttärikakkumainen”.

Pannukakut ovat erittäin nopea ja helppo valmistaa ja tässä resepti.

Tarvitset taikinaan, josta syntyy kaksi pannukakkua:

 • 2 kananmunan valkuaista
 • 1 dl maissijauhoja
 • 1.5 dl vettä
 • paistamiseen kookosöljyä

Vadelmakastikkeeseen tarvitset:

 • 1 dl pakaste tai tuoreita vadelmia
 • maun mukaan steviaa tai jotain muuta makeutusainetta
 • 2 dl vettä
 • 1 rkl cian siemeniä
 • 2 rkl tapiokatärkkelystä

Kookoskermavaahtoon tarvitset:

 • 1 dl kookoskermaa
 • maun mukaan steviaa tai jotain muuta makeutusainetta

Tee näin:

 1. Laita vadelmat, cian siemenet ja tapiokatärkkelys tehosekoittajaan. Sekoita tasaiseksi. Laita seos kattilaan ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos hyytyy. Siirrä hellalta jäähtymään.
 2. Käytä jääkaappikylmää kookoskermaa ja lisää siihen maun mukaan steviaa. Vatkaa kunnes kookos on vaahtoutunut hyvin. Siirrä jääkaappiin odottamaan.
 3. Riko kananmunat ja laita valkuaiset kulhoon. Vaahdota valkuaiset.
 4. Lisää valkuaisiin vesi ja kevyesti sekoittaen maissijauhot.
 5. Laita paistinpannu kuumenemaan ja pannulle noin 1/2 tl kookosöljyä.
 6. Paista pannukakkua kunnes toinen puoli on kauniin ruskea ja käännä. Paista toinenkin puoli. Nosta lautaselle ja paista toinen pannukakku kuin edellinen.
 7. Tarjoile pannukakku lämpimänä kookoskermavaahdon ja vadelmakastikkeen kera.

Tästä pannukakusta tuli oikeasti ihanan pehmyt ja kevyt. Aion tehdä näitä itsellenikin jatkossa, joten tässä tuli nyt Mirjan pyynnöstä nopea herkku myös meidän kotiin.

Tätä kirjoittaessani mieleeni juolahti, että tällä reseptillä saisi aikaan nopean täytekakunkin, kun tekisi kaksinkertaisen annoksen. Täyttäisi jokaisen välin jollain hillokkeella ja kreemillä sekä koristelisi kauniiksi pinoksi.

Toivotan Mirjalle sinulle ja tyttärellesi oikein kivaa herkkuhetkeä yhdessä!

 

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s