MILLÄ KORVAAN LEHMÄN MAIDON!

on

Näille millä korvaan artikkeleille on selvästi kysyntää. Kiitos lukijoilleni, joilta olen saanut kannustusta jatkaa näitä.

Aloitin tämän sarjan kirjoittamalla luontaisesti gluteenittomasta aiheesta mitä jauhoja mihinkin taikinaan. Artikkelia kävi yhden päivän aikana lukemassa yli 2000 kävijää, vaikka blogini on ollut olemassa vasta 9 kuukautta. Tästä sain ajatuksen, että teen jatkossa myös muita millä korvaan mitäkin tietopaketteja. Tähän mennessä olen kirjoittanut jutun, jossa pohdin voiko luontaisesti gluteenitonta leipoa ilman ksantaania ja/tai psylliumia, sekä millä korvaan kananmunan leivonnassa?

Tämän artikkelin lopussa avaan hieman omaa taustaani, jotta lukijoilleni välittyisi tietoa siitä, miten olen päätynyt auttamaan muita.

Siirryin noin 4 vuotta sitten ensimmäisen kerran ruokavalioon, joka todella auttoi allergioissa ja kehon paranemisessa. Maito oli poissuljettu. Lisäksi huomasin dieetin avulla, että valkoinen sokeri saa kehooni aikaan tulehdustilan ja silloin reagoin herkemmin allergioihini. Luontaisesti gluteenittomasti olen elänyt jo yli 20 vuotta. Sillä on ollut huima merkitys hyvinvointiini, mutta lopullinen hyvinvointi alkoi tästä valkoinen sokeri sokerittomasta ja maidottomasta dieetistä. Käytän nyt usein jotain muuta makeutusainetta ja korvaan maidon. Voitte kuvitella, kun koko elämä on mennyt allergioiden kanssa taiteillessa, että kun opetteli jättämään sokerin ja maidon pois, haastetta tuli lisää.

Tänään siis vuorossa millä korvaan lehmänmaidon?

Maidolla on perinteisessä leivonnassa kaksi pääfunktiota, jotka ovat mielestäni maku ja väri. Maidon voi usein korvata jollain muulla nesteellä. Olemme tottuneet maidon makuun ja sen leivonnaisille antamaan väriin. Lehmänmaitoa on isketty meidän suomalaisten tajuntaan voimakkaan kansallisen maito on hyväksi kampanjan avulla ja sitä on ollut helppo saada kaupoista vaikka missä muodossa. Näin meidän leivontakulttuuri on nivoutunut maidon ympärille.

Maitoa ei tarvitse leivonnassa kuohkeuttamaan, sitomaan rakennetta eikä liima-aineena, joten useimman reseptin kohdalla sen voi korvata jollain muulla nesteellä.

Miten käytän korvaavia maitoja?

  • Jos reseptissä lukee maito voit korvata sen joko vedellä, makeuttamattomalla soija-, riisi-, manteli- tai kookosmaidolla. Pienenä vinkkinä voin antaa sen, että jos teet vaikkapa kuivakakkua, niin korvaa maito jollakin tuoremehulla. Sitruunakakku maistuu huomattavasti paremmalta, kun neste on luonnon omaa sitruunamehua. Samoin appelsiinikakku. Tiikerikakkuun laittaisin nesteeksi manteli- tai riisimaitoa. Huomioi, että soija-, riisi-, manteli- ja kookosmaidot ovat kaikki maultaan erilaisia. Riisimaito on näistä kaikista huomaamattomin leivonnassa, mutta sillä saa hyvin maidon värin mm. vanukkaisiin. Kookosmaito on puolestaan maultaan voimakkaampi ja siten hallitsee helposti leivonnaisen makua. Kahviin sopii erittäin hyvin soijamaito. SoijaLatte, nam!
  • Sain Mervi Keskiseltä vinkin viljaton/gluteeniton ja maidoton Facebook ryhmästä, että hän käyttää paljon kauramaitoa ja kaurakermaa leivonnassa ja ruoan laitossa. En pysty itse sitä kokeilemaan allergiani vuoksi, mutta luotan hänen vinkkiinsä. Kiitos Mervi! Hän käyttää mm. Plantin Creamy dessert kauraa, joka vaahtoutuu hyvin. HUOM! Tämä tuote ei ole luontaisesti gluteeniton, joten tarkistakaa sen soveltuvuus itsellenne, jos olette keliaakikkoja tai allergisia!!!
  • Jos reseptissä lukee 1 dl piimää korvaan sen tekemällä piimäseoksen makeuttamattomasta soijamaidosta näin: Vatkaa 1 dl soijamaitoa + 2 tl sitruunamehua kunnes seos sakenee. Sitruunamehun voi korvata myös viinietikalla.
  • Jos reseptissä lukee voi niin korvaan sen mm. kasvismargariinilla, jota laitan ihan saman määrän, kuin resepti vaatii tai kookosöljyllä, jota laitan 1/2 voin määrästä. Silloin myös korvaan toisen puolikkaan voin määrästä mm. banaanilla, avokadolla, bataatilla tai hedelmäsoseella. Huomioitavaa tässäkin on, että kookosöljyn maku korostuu leivonnaisissa. Käytän lisäksi koko määrän korvaavana avokadoa. Rakastan avokadon ihanaa luonnon rasvaa. Sopii sisälle elimistöön ja iholle, kuten myös kookosöljy. Muita mielenkiintoisia vaihtoehtoja korvata koko voi määrä on banaani. Joukkoon vielä mahtuu rypsiöljy, joka häviää parhaiten maultaan. Rohkea rokan syö ja voisit kokeilla oliiviöljyä moneen kakkuun. Oliiviöljy sopii erittäin hyvin citrus/timjami/oregano ja muihin mausteisiin kakku- ja piirakkapohjiin. Nämä muut öljyt jälleen sama määrä kuin voita.
  • Jos reseptissä lukee tuorejuusto sen voi korvata mm. kaupasta saatavalla kasvisperäisellä tuorejuustolla nimeltä Tofutti. Toinen vaihtoehto on tehdä kookostuorejuustoa itse. Reseptin päivitän kuvien kera myöhemmin tähän blogiin. Tuorejuustoja voi tehdä myös mm. pähkinöistä, mutta en niitä pysty itse kokeilemaan pähkinäallergiani vuoksi.
  • Jos reseptissä lukee kermavaahto niin korvaan sen kookoskermavaahdolla. Kaada kookoskerma kulhoon ja vispaa vaahdoksi. On ihanan makuista, jos tykkää vain kookoksen mausta. Suurustan kookoskermalla usein myös keitot ja laatikot. Toinen vaihtoehto on edellä mainittu Plantin Creamy dessert kaura kerma. HUOM! Tämä tuote ei ole luontaisesti gluteeniton, joten tarkistakaa sen soveltuvuus itsellenne, jos olette keliaakikkoja tai allergisia!!! Täältä löydät aiheesta lisää testituloksia. Kiitos Merja vinkistä!

Usein mietin perinteistä reseptiä muuttaessani millainen alkuperäisen reseptin maku on ja sen mukaan käytän joko yhtä tai useampaa yllä mainittua korviketta. Netti on pullollaan reseptejä, jotka sopivat vegaani ruokavalioon ja siten myös maitoallergiaa poteville.

Miten päädyin bloggaamaan tästä aiheesta?

Olen taiteillut lapsesta asti allergioitteni kanssa, sillä olin ensin tiettävästi kananmunalle ja muutamalle muulle raaka-aineelle allerginen. Lapsuuteni 60-luvulla ei ollut vielä kovinkaan paljon ymmärrystä allergeeneista. Turposin sairaalakuntoon kananmunasta ja sen johdosta minulta kiellettiin myös kala, suklaa, mansikka sekä sitrushedelmät. Uida en myöskään saanut uimahallissa ja liiallinen peseminen oli kielletty, sillä ihoni oli erittäin kuiva sekä hilseilevä.

Lapsuudessani ei osattu arvata, että voisin olla kotimaisille viljoille allerginen, vaan elin 30 vuotiaaksi asti kärsien ”rupikonnana”. Ihoni hilseili, kutisi, halkeili ja oli jatkuvasti verisellä ruvella. Aika ajoin silmät turposivat ja allergiakohtauksen siivittämänä mentiin lääkäriin. Voiteena oli voide, lue ”tahna”, joka haisi tervalle. Sitten tulivat kehiin kortisonit ja niitä onkin tämä tyttö itseensä voidellut. Sairastin jo siinä vaiheessa pahaa allergiaperäistä astmaa.

Lopulta huomasin itse, että leipoessani vehnäjauhoilla käsiini ilmestyi pieniä vesikelloja ja henkeä ahdisti. Sama tapahtui, jos kuorin perunoita. Pääsin sisään Hyksin allergiasairaalaan ja olin testien mukaan allerginen noin 40:lle eri aineelle. Suuri osa oli ruokaa, eläimiä ja mukaan oli pujahtanut mm. lateksi. Kärsin aika laajasta koivu-leppä ristiallergiasta ja immuunijärjestelmäni oli aika pihalla.

Nyt on onneksi asiat toisin!

Allergiat voidaan testata ja tietää tarkalleen mille on allerginen. Olen nykyisin  Allergia- ja astmaliiton somelähettiläs ja yritän jakaa tietoa ja vinkkejä kaikille, jotta muilla, erityisesti lapsilla, ei olisi samaa kohtaloa kuin minulla.

Meillä on nyt lapsenlapsi, jolla on iktyoosi vulgaris (lievä kalansuomutauti) ja saattaapa olla, että minä olen sen geenin siirtänyt. Vielä ei ole varmaa, kun geenitutkimukset ovat kesken, mutta kärsin ehkä sekä atooppisesta ihosta, allergioista että tästä lievästä kalansuomutaudista. Atooppisen ihon takia on iktyoosis diagnoosi jäänyt huomioimatta ja siitä ei ole ollut myöskään tarpeeksi lääketieteellistä tietämystä Suomessa. Olenkin aina ihmetellyt, miksi ihoni voi paremmin Suomen ulkopuolella. Johtuu Suomen kuivasta ja kylmästä ilmastosta, joka on huono juuri iktyoosia sairastavalle. Olen pitkään jo pohtinut olisiko kaiken taustalla valkoinen sokeri. Kun jätän sen joksikin aikaa pois dieetistä, alan sietää montaa muuta asiaa, jolle olen allerginen. Ehkä tähänkin tulee vielä joskus vastaus.

Hasta Luego!

One Comment Lisää omasi

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s