MILLÄ KORVATA KANANMUNA?

on

Kananmunalla on perinteisessä leivonnassa eri funktioita kuten kohottaminen, rakenteen sitominen, kosteuden antaminen, sidosaineena toimiminen ja värin antaminen.

  1. Kohottaminen, kuohkeuttaminen – korvaava aine – mm. psyllium, aquafaba, no egg
  2. Rakenteen sitominen – korvaava aine – mm. chian siemenet, psyllium
  3. Kosteuden antaminen – korvaava aine – mm. avokado, banaani, bataatti, perunamuusi, omenasose
  4. Värin antaminen leivonnaisten pinnalle – korvaava aine – mm. aquafaba
  5. Liimana eli sidosaineena toimiminen – korvaava aine – mm. chian siemenet, perunamuusi, tärkkelykset

Mihin tarkoitukseen ja miten niitä käytän?

Cian siemenet ovat hyviä leivonnaisten rakenteen sitomiseen. Esimerkkinä juustokakku, jonka ei periaatteessa tarvitse kohota leivottaessa. Maitotuotteet vaativat aineen, jolla sitoa ne leivonnassa yhteen. Korvaat 1 kananmunan 1:llä ruokalusikallisella chia siemeniä + 3 rkl vettä. Lisää siemenet veteen ja anna liota noin 15 minuuttia ennen käyttöä. Käytän chia siemeniä myös smoothien yhtenä raaka-aineena.

Soseutettu avokado, banaani, bataatti ja omenasose ovat hyviä leivonnaisten kosteuttajia. Esimerkiksi kuivakakut ja piirakkapohjat. Nyrkkisääntönä korvaan yhden kananmunan noin 2-3 rkl jotain edellä mainittua sosetta. Mikäli teen kananmunatonta leivonnaista laitan lisäksi mm. cian siemeniä tai psylliumia.

Psyllium on erittäin hyvä antamaan leivonnaisille kuohkeutta. Psyllium tekee taikinasta helposti käsiteltävää ja lämpimäisistä meheviä ja murenemattomia. Ruuanlaitossa se on hyvä kuitulisä ja sidosaine. Sopii hyvin mm. kakkuihin, pullaan, leipään ja vanukkaisiin. Sekoita psyllium aina märkiin aineisiin ja anna liota noin 10 min. ennen kuiviin aineisiin sekoittamista. Tarvitset psylliumia noin 1 rkl per 3 dl nestettä. Psyllium ei kuitenkaan toimi kananmunankorvikkeena mm. kääretortussa, sillä siitä sei saa tarpeeksi kuohkeutta. Tähän tarkoitukseen kannattaa käyttää mm. aguafabaa ja psylliumia yhdessä.

Aguafaballa loihdit esimerkiksi munattomat marengit. Itse en ole tästä vielä tehnyt blogiini reseptiä, mutta löydät vinkkejä täältä. Aquafaballa voit voidella pullan, tortut ja muutenkin saada leivosten päälle kauniin rusketuksen. Aquafaba toimii kuten kananmuna sidosaineena ja antaa samalla vaahdottaessa leivonnaiseen kuohkeutta.

Tärkkelykset, kuten maissi- ja perunatärkkelys, antavat leivonnassa hieman lisää kuohkeutta ja sitovat taikinaa yhteen.

No Egg on valmisjauhe, korvataksesi yhden kokonaisen kananmunan, lisää 1 tl jauhetta kahteen tl vettä. Korvataksesi 3 munanvalkuaista, lisää 2 tl jauhetta yhteen teelusikalliseen vettä.

Usein mietin perinteistä reseptiä muuttaessani millainen reseptin rakenne on ja sen mukaan käytän joko yhtä tai useampaa yllä mainittua korviketta.

 

One Comment Lisää omasi

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s