HELENAN PIPARKAKUT – Gluteeniton – Maidoton – Munaton – Vege

on

Tästä lähtee liikkeelle piparkakkukokeiluni. Haaste numero viisi. Löydät edelliset haasteet croissantit, joulutortut ja lanttupuuron reseptit aikaisemmista päivityksistäni. Pannukakkuresepti on vielä työnalla, kun en saanut sitä kuplimaan. Olen sen verran perfektionisti, että laitan tähän blogiin vain sellaisia reseptejä, jotka maistuvat allergisille, keliakiaa sairastaville, että ”taviksille”. Tavoitteeni on, että blogistani löytyy reseptejä, joita voi tarjota kaikille. Näin juhlat kuin juhlat voi järjestää samoja reseptejä käyttäen ja ei tarvitse erikseen leipoa vehnä, ohra, ruis tai kaurasta.

Sain tänään tehtyä kaksi piparkakkutaikinaa. Tässä testitaikinassa ei ole maitotuotteita, kotimaisia viljoja tai kananmunaa. Piparkakut ovat luontaisesti gluteenittomia ja sopivat vegaaneille.

pipari9

Taikina kovettuu jääkaapissa kahdessa tunnissa leivottavaksi. Huomioi, että kun otat taikinan jääkaapista,  niin se tuntuu kovalta. Taikina kuitenkin pehmenee leivottaessa ja on erittäin helppo leipoa käyttämällä riisijauhoja leivin alustalla. Piparkakut eivät leviä uunissa ollenkaan. Leivottaessa syntyy aito piparkakkujen tuoksu. Piparkakku on rapea ja maistuu oikealle piparkakulle. Mieheni, joka kuuluu sarjaan ”tavis”, kommentti oli, että tämä tuntuu ja maistuu suussa piparkakulle, ei keksille. Hän söi piparkakkuja heti neljä kappaletta! Totesi, että ei tarvitse tehdä enempää taikinoita, kunnes kuuli, että minulla on jo toinen taikina odottamassa jääkaapissa huomista kokeiluani varten.

Piparkakku on uunista tultuaan ja jäähdyttyään rapea, mutta tunnin kuluttua mietin, että saattaisi peräti onnistua piparkakkutalotaikinaksi. Taikinahan ei yhtään levinnyt uunissa. Täytyy kokeilla myöhemmin tätä taikinaa myös piparitaloon.

Taikinaan tarvitset:

 • 4 dl riisijauhoja (Risenta)
 • 2 dl täysjyväriisijauhoja (Risenta)
 • 1 dl sokerijuurikaskuitua. Käytin Fibrex-kuitua. Jauhoin tehosekoittimella hienoksi jauhoksi. Jos sinulla ei ole tehosekoitinta, niin käytä esim. huhmaretta ja yritä saada kuidusta mahdollisimman hienoa jauhoa. Mikäli tämäkään ei onnistu, niin liota kuitu pieneen määrään vettä ja odota, kunnes se pehmenee ja soseuta sen jälkeen. Tämä on ainoastaan suussa tuntuva ominaisuus. Itse tykkään, kun kuitua jää hieman pureskeltavaksi sen jälkeen, kun muu piparkakku on sulanut suussa.
 • 3 tl ksantaania
 • 2 tl kanelia
 • 2 tl inkivääriä
 • 2 tl neilikkaa
 • 2 tl suolaa
 • 1.5 tl leivinjauhetta
 • 2 dl vettä
 • 250 g kasvismargariinia tai voita
 • 3 dl fariinisokeria

Näin teet taikinan:

 1. Laita paksupohjaiseen kattilaan rasva, fariinisokeri, mausteet ja suola. Sekoita koko ajan, kunnes rasva sulaa ja mausteet ovat hyvin sekoittuneet rasvaan ja sokeriin. Anna kiehua hiljalleen koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia.
 2. Nosta kattila pois hellalta ja siirrä jäähtymään. Laitoin kattilan ulos ja sehän jäähtyi pakkaspäivänä nopeasti.
 3. Sillä aikaa, kun seos jäähtyy, sekoita keskenään jauhot, ksantaani ja leivinjauhe.
 4. Kun seos on jäähtynyt vatkaa sitä hetken voimakkaasti.
 5. Lisää seokseen jauhot ja vesi. Vatkaa vielä taikina kunnolla, niin että kaikki aineet ovat sekoittuneet oikein hyvin.
 6. Pistä taikina jääkaappiin ainakin 2 tunniksi.
 7. Nosta taikina kulhosta ja jaa sopiviin leivottaviin osiin.
 8. Kauli taikinasta noin 3-4 mm paksuinen levy ja muotteja käyttäen painele mieleisiäsi kuvioita. Nostele piparkakut leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Huomio! Käytä jauhoja leivin apuna, jotta taikina ei jää kiinni alustaan ja paina piparkakkumuottia kunnolla, jotta piparkakku irtoaa taikinasta hyvin.
 9. Paista piparkakkuja 200 C uunisa noin 7-10 minuuttia, kunnes ne ovat ruskeita.
 10. Anna jäähtyä, koristele tai nauti sellaisenaan. Meillä ei keritty koristella, kun olivat jo suussa.

Ensimmäinen piparkakkutaikina mielestäni onnistui hyvin, joten voin suositella näitä kokeiltavaksi. Tässä kuvia valmistusvaiheista.

pipari1

pipari7

 

pipari2

pipari8

pipari3

pipari9

pipari4

 

pipari6

 

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s