BATAATTIMAUSTEKAKKU

on

Juurekset mehevöittävät kakkuja yllättävän hyvin ja olen useasti päätynyt bataattiin sen pehmeän ja hieman makean maun vuoksi. Tämän reseptin tein viime kesänä ja julkaisen sen nyt suomeksi.

Pohja:

 • n. 400 gramman bataattia, kuorittuna ja raastettuna
 • 3 dl tummia Jyttejauhoja (kuva jauhopussista alla)
 • 3 dl Maizenaa
 • 3-5 taatelia, pehmeitä ja soseutettuna haarukalla (Huom! Kivet pois)
 • 2 dl rypsiöljyä (voit käyttää myös kookosöljyä tai jotain muuta mietoa maultaan)
 • 1 dl intiaanisokeria (ruokosokerikin ja hunaja käy)
 • 2 rkl cian siemeniä (liota kuuteen rkl vettä, seisota n. 15 minuuttia) (kuva pussista alla)
 • 2 tl kanelia
 • 1 tl inkivääriä
 • jouluisen maun saat lisäämällä vielä neilikkaa 1 tl ja muskottipähkinää 1 tl
 • 1 rkl vaniljaa tai vaniljasokeria
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 1-2 dl vettä
 • 50 g tummaa sulatettua suklaata (maidotonta, jos haluat kakun olevan vegaani)

Kuorrutukseen tarvitset:

 • noin 200 grammaa hilloa tai marmeladia (tässä kakussa appelsiinimarmeladia)
 • noin 400 g kasvisrasvaa
 • noin 50 g 70-80 % suklaata (ei saa sisältää vehnää eikä maitoa)
 • 1 paketti tomusokeria (noin 800 g)

Lisäksi tarvitset yhden 22 cm pyöreän kakkuvuoan, leivinpaperia, pursotinpussin ja tyllin. Ini teki kakun käsin, joten et tarvitse vatkainta. Uunin lämpötila 175 astetta ja paistoaika noin 50 min – 1 tunti.

Tässä kuva Jyttejauhoista. Jos et löydä tummia, niin voit käyttää myös vaaleita Jyttejauhoja tai korvata jauhot esim. gluteenittomilla kakkujauhoilla. Jyttejauho turpoaa enemmän kuin monet muut gluteenittomat jauhot, joten muiden jauhojen määrää kannattaa hieman lisätä. Jyttejauhot voi korvata myös Teff-jauhoilla. Teff-jauhot on parhaita, mutta niitä on harvoissa kaupassa saatavilla. Samalta valmistajalta ja hyvä laatuisia aina. Saa hyvinvarustetuista kaupoista läpi Suomen maan.

Jytte

Cian siemenet käyvät erittäin hyvin vegaani ja raakakakkuihin antamaan koostumusta ja pitämään kakkua kasassa. Jos eivät ole sinulle tuttuja, niin tässä kuva:

Cia

Eli näin kakku syntyi:

Kuori ja raasta bataatti.

Bataatti

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.

Kuivat aineet

Sulata 50 g suklaa vesihauteessa. Vesihauteen voit tehdä kahdella kattilalla, kuten kuvassa näkyy. Sekoita suklaa tasaiseksi. Huom! Myöhemmin tarvitse vielä kuorrutteeseen toiset 50 g sulatettua suklaata, joten voit kyllä sulattaa yhteensä 100 g ja säästää 50 g myöhempään vaiheeseen.

Sula suklaa

Sekoita kaikki märät aineet keskenään (suklaa lopuksi) ja lisää kuivien aineiden sekaan. Voit vaivata tässä kohden taikinan ensin lastalla ja lopuksi käsin, jotta saat siitä tasaisen. Voit käyttää myös yleiskonetta. Taikina saa jäädä paksuksi.

Aineet keskenään

Jos käytät perinteistä kakkuvuokaa, niin voitele se ja vuoraa leivinpaperilla. Paista kakkua 175 asteessa noin 50 minuuttia – 1 tunti. Tarkista kakun kypsyys tikulla. Jos taikina ei tartu tikkuun on kakku valmis. Kakku kohoaa paistattaessa jonkun verran.

Uunissa

Jäähdytä kakku ennen leikkaamista.

Kakku uunista ulos

Irroita kakku vuoasta ja leikkaa kakkua hieman päältä, jotta saat pinnasta tasaisemman. Näin syntyy kauniimpi lopputulos. Käytä sahateräistä ja pitkää veistä, jotta leikkaus onnistuu vaivattomasti. Voit säästää ja pakastaa muruset ja tehdä niistä vaikka juustokakun pohjan myöhemmin.

Tasoita kakku

Leikkaa pohja kahtia. Jos tykkäät kosteasta kakusta kostuta kakkupohjat kevyesti mieleiselläsi mehulla tai muulla kostukkeella. Itse tekisin sen kuohuviinillä tai liköörillä (Huom! Silloinhan lapset eivät saa olla kakkua nauttimassa). Jos et ole vegaani, niin Baileys likööri on loistava makuyhdistelmä tähän kakkuun kostukkeeksi. Mikäli haluat vähän enemmän kuivakakun tyyppisen ei kakkua tarvitse kostuttaa lainkaan. Bataatti pitää kakun kosteana.

Sitten ensimmäisen puolikkaan päälle hilloa tai marmeladia. Voit valita maun omien mieltymysten mukaan. Minusta makuyhdistelmään sopii mm. sitrus-, raparperi- tai vadelmahillokkeet.

Hilloa kakku

Nyt viimeistään on aika tehdä kuorrute. Tee toinen satsi sulatettua suklaata, eli 50 g. Samalla menetelmällä kuin edellinen. Tai ota käyttöön jo sulatetun suklaan loppu. Vatkaa pehmeäksi massaksi noin 400 g kasvisrasvaa. Lisää joukkoon paketti tomusokeria. Vatkaa hyvin. Lopuksi lisää hieman jäähtynyt sula suklaa. Jos suklaa on liian kuumaa sulaa kasvisrasva liikaa ja on laitettava jääkaappiin jäähtymään.

Pursotin pussi

Kuorrutteen saa kätevästi pursotinpussiin jos apuna käyttää vesikannua.

Pursota alimman pohjan päälle kuorrutetta ja tasoita. Pursota uloimmalle reunalle rinkula ja älä tasoita sitä. Näin kun asetat päällimmäisen kerroksen saat kakun näyttämään tasaiselta.

Täytä kakku

Aseta päällimmäinen kerros ja levitä sille kuorrutetta. Levitä kuorrute myös kakun reunoille. Kakun pinta saa jäädä epätasaiseksi. Epätasaista on lisäksi helpompi tehdä. Pursota kakun reunoille pieniä ruusukkeita. Tarkoitus oli käyttää koristeluun suklaaraastetta, mutta vahingossa Ini sulatti sen kaiken. Näin koristeet syntyivät appelsiinimarmeladin jämistä ja kakkupohjasta.

Bon apetit!

Valmis kakku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osallistun mielelläni kanssasi keskusteluun, joten älä epäröi jättää viestiä.

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s